İbâzîlik

İbâdî tefsir geleneğinde Usûl-i Hamse’nin yorumu -Teysîrü’t-Tefsîr örneği-

Mu’tezile inanç esasları, aynı isimle İbâdiyye inanç esasları arasında bulunmaktadır. İsmen olan bu benzerlik, söz konusu inanç esaslarına yüklenen anlamlar noktasında İbâdiyye ve Mu’tezile’nin görüşlerini ele almayı ve aralarındaki ilişkiyi ortaya koymayı gerektirmektedir. Bu çalışma, Mu’tezile ve İbâdiyye’nin isim benzerliği bulunan inanç esasları altında ele aldıkları kelâmî problemlere nasıl yaklaştıklarını ve hangi konularda hemfikir olduklarını…

Nuru’t-Tevhid

Zengibâr’ın önde gelen kâdılarından olan Münzirî, talebelerinin İbâzîyye’nin “tevhîd” ile ilgili konularını ele alan bir risâle yazmasını istemeleri üzerine, “iyilik ve takva (Allâh’ın yasaklarından sakınma) üzerinde yardımlaşın” ayeti mûcibince bu risâleyi yazmaya karar vermiştir. Aklî çıkarımların hâkim olduğu eserde “tevhîd” konusu akılcı bir yöntemle ele alınmıştır.  Allâh’ın zâtı ve sıfatları ile ilgili müteşâbih âyetlerin îzâhında…

İbâzî Tefsirlerde Vahiy Telakkisi

Yazar: Güven Ağırkaya Sempozyum Başlığı: Uluslararası Mahiyet ve Hakikat Bağlamında Vahiy Olgusu Sempozyumuz Yer: Konya Yayıncı: Konya Büyükşehir Belediyesi Tarih: 17-18 Mart 2022 Sayfa: 136-137 ISBN: 978-605-389-484-1 URL: https://drive.google.com/drive/folders/1ivuaTKLjzzSYF2VWPPMmFw_CHatlTdgp

Erken Dönem Bir İbâzî Teorisyeni: Abdullah b. Yezîd el-Fezârî’nin (II. -III. yüzyıl) Kitâbü’t-tevhîd’i ve Kelâmî Perspektifi

Dinlerin teşekkül süreçlerini takip eden gelişim dönemleri pek çok teolojik tartışmalara sahne olmuştur. İslam Dini’nin fikrî açıdan gelişim yaşadığı ve din içinde mezhepleşmenin başladığı ilk asırlarda Müslümanlar kendi aralarında muhtelif sebeplerle farklı teolojik tartışmalar yaşamışlardır. Bu tartışmalar İslam Dini içerisinde pek çok itikâdî mezhebin oluşmasını etkilemesinin yanı sıra tartışma konularına ilişkin yoğun bir telif faaliyetinin…