Bahâîliğin Gençliğe Yönelik Faaliyetleri

Son yüzyıllarda İslâm coğrafyasında, bilhassa yabancı siyasi, sosyal, kültürel ve fikri etkenlerle İslâm itikadına muhalif birtakım yeni dini hareketler ortaya çıkmaya başlamıştır. İmâmiyye Şîası içinde Şeyhîlik adlı bir tarikatın fikrî zemininde, IX. yüzyıl İran’ında Mirza Ali Muhammed Şîrâzî (1819-1850) tarafından Bâbîlik adıyla kurulan ve günümüzde Bahâîlik ismiyle devam eden hareket de bunlardan biridir.

Bahâîlik, İslâm coğrafyasında ve Müslüman bir toplumda ortaya çıkmasına karşın eski dinlerden, özellikle Yahudilik, Hristiyanlık ve İslâmiyet’ten alınan çeşitli inanç, uygulama ve prensipler, batıni teviller ve Hurufiliğe ait birtakım görüşlerle kendisini tüm insanlığa barış, huzur, mutluluk ve umut vaat eden yeni bir din olarak tanıtmaktadır. Çoğu zaman efsane ve mitolojiye dayalı, farklı dinlerin karışımı durumundaki bozuk bir inanç sistemine sahip olmasına rağmen dünyada özellikle Avrupa, Amerika ve diğer kıtalarda taraftar kitlesini çoğaltmakta, Müslümanlar arasında yayılma kabiliyeti göstermektedir. Bahâîliğin tebliğ faaliyetleri genellikle basım yayım, konferans ve sempozyum araçlarının yanı sıra siyasi, dini ve fikri kanaat önderleriyle görüşmeler şeklinde gerçekleştirilirken aynı zamanda çocuklar, gençler ve kadınlar gibi hedef kesimler için oluşturulan temel hedefi Bahâîliğin tanıtılması olan özel çalışma grupları da kullanılmaktadır. Gençlere yönelik düzenlenen uluslararası organizasyonlar ve çalışma gruplarında “Topluma Hizmet Projeleri”, “Sanat Aktiviteleri” ve “Spor Faaliyetleri” çerçevesinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Bahâîler bu faaliyetlerle, “içlerinde muazzam kapasite bulunan”, “katıldıkları her girişimin ok başı ve her işin itici gücü olan”, “yaşamlarının bahar mevsimi”nde bulunan her kesimden gençlere, “toplumlarına özgürce hizmet edebilmeleri” ve “kendilerini rahatça ifade edebilmeleri” için özel ortamlar hazırladığını ifade etmekte, gençlik gruplarında asıl amacın neşeli ve arkadaş canlısı bir grup ortamında gençlerin zihinsel ve ruhani güçlerini açığa çıkarmak ve onları insanlığa hizmete yönlendirmek olduğunu iddia etmektedirler. Bahâîlik, her ne kadar, maddi araçlardan ve milliyetçi duygularından bağımsız olarak “İnsanlığa Hizmet Etmek” sloganıyla gençliğin yapıcı özellikleri olan “değişim” ve “hizmet etme arzusu”nu harekete geçirmeye çalıştığını ifade etse de bahsi geçen etkinliklerde asıl maksadın Bahâîliği gençlere tebliğ etmek ve genç nesilden oluşan bir müntesip kitlesiyle Bahâî inancını gelecek çağlara taşımaya çalışmak olduğu açıktır. Bildirinin amacı, yeni dini hareketlerden Bahâîliğin gençliğe yönelik tebliğ faaliyetleri ve metotları hakkında bilgi vermektir. Covid-19 süreci, anket ve bire bir görüşme gibi yöntemleri kullanmaya elvermediğinden konu kaynak ve yayın taraması yoluyla incelenecektir.

Yazar:Fatih TOPALOĞLU
Sempozyum Başlığı:Uluslararası İslam, Modernite ve Gençlik Sempozyumu
Yer:Zonguldak
Yayıncı:ZBEÜ İlahiyat Fakültesi
Tarih:2-3 Nisan 2021
Sayfa:35
ISBN:
URL:https://islamvegenclik.beun.edu.tr/