Kitaplar

İslâm’da Kurtuluş Gazzâlî Ekseninde Bir İnceleme

İslâm dininde kurtuluş düşüncesi dünya ve âhirette gerçek mutluluğu sağlama hedefi üzerine bina edilmiştir. “İslâm’da Kurtuluş” ismini taşıyan bu eserde İslâm dininin kurtuluş felsefesi ünlü İslâm âlimi Ebû Hâmid el-Gazzâlî’nin (ö. 505/1111) yorumuyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Buna zemin hazırlamak üzere öncelikle “Kurtuluş” kavramı türevleriyle beraber tahlil edilmiş, sonrasında ise kavramın Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerdeki kullanımlarına işaret edilmiştir. Gazzâlî örneği ve özelinden hareketle ve…

Mu’tezile İbâziyye Etkileşimi

Mu’tezile ve İbâziyye İslam tarihinde ortaya çıkan ilk fırkalar arasında yer alır. Mu’tezile akılcı ekol içerisinde değerlendirilirken İbâziyye literal okumayı temel alan bu nedenle de Kur’an’ın asıl maksadını kavrayamayan bir fırka olarak anlatılır. Ancak İbâziyye’nin bir çok konuda Mu‘tezile ile benzer görüşlere sahip olması araştırmacıların dikkatini çekmiştir. İbâziliğin literal yanı ile Mu’tezîle’nin savunduğu akılcı görüşlere…

İslam’ın Atomik Evren Anlayışı ve Deizm Eleştirisi

Eser, deizm akımının iddia ettiği, evrenin sabit yasalarla işleyişine, tarihin akışına ve insanın sosyolojik durumuna müdahalede bulunmayan aşkın, pasif ve sessiz, uzaktaki tanrı tasavvurunun aklen temelsiz bir iddia olduğunu ispatlamayı amaçlamıştır. Modernizmde deizmin tanrısı, evrene, doğaya, insana, hayata, tarihe karşı sessiz ve ilgisiz bir ilahtır. Yaratma sıfatının dışında görünen bir özelliği olmayan, varsa da kullanamayan…

Sistematik Kelam

“Sistematik Kelâm” kavramının anlam dünyasını, kelâmın ana meseleleri olan bilgi, varlık, uluhiyyet, nübüvvet ve âhiret konuları oluşturmaktadır. Bu çalışma, kelâmın sistematik konularını, kavramlarını ve problemlerini genel hatları ile tanıtma ve kuruluşundan itibaren bu meseleler etrafında üretilen tartışmalar hakkında bilgi sunma amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmamızda kelâm meseleleri Muʻtezile, Eşʻarilik ve Mâtürîdîlik olmak üzere üç ekolün yöntemleri, kavramları…

Ebu’l-Muîn En-Nesefî’nin Haberî Sıfatlara Yaklaşımı

Yazar:  Tahsin KAZAN Yayın Yeri:  Ankara Yayıncı:  Sonçağ Yayınları Tarih:  2022 Sayfa Sayısı:  108 ISBN:  978-625-8421-77-4 URL:  https://www.soncagyayincilik.com.tr/urun/ebul-muin-en-nesefinin-haberi-sifatlara-yaklasimi

Matüridilik ve Tasavvuf Erken Dönem

Mâtürîdî, modern dönemde Türk İslâm mefkûresinin inşası amacıyla bütün ilgilerin kendisine yöneltildiği isimlerin başında gelmektedir. Zira o, Hanefî-Mâtürîdîliğin fıkıhtan bağımsız, müstakil ve sistematik bir yapıya kavuşmasında bir milat olmuştur. Şu kadar var ki, Mâtürîdîliğin teşekkül ettiği Horasan-Mâverâünnehir bölgesi bir taraftan Mu‘tezile akılcılığının etkisi altında iken, diğer taraftan da Şiî-Bâtınî mistisizminin önemli bir faaliyet alanı olmuştur….

Özgürlük ve Kader Mu’tezili Düşüncede İnsan Hürriyeti

İnsan hürriyeti, insanın kendi varlığını tam olarak hissederek, kendini tanıyabilmesi ve geliştirebilmesinin temel şartlarından birisidir. Hürriyet, insanoğlunun en eski ve temel problemlerinden birisi olarak, Felsefe ve Kelâmın ilgilendiği konuların başında yer alır. Bu araştırmada, Yüce Allah tarafından yaratılmış olan insanın irâde, seçme ve fiillerindeki hürriyetinin metafizik boyutları ve bu hürriyetini hangi etmenlerle gerçekleştirdiği hususları Mu‘tezile…

Tanrı, Özgürlük ve Kötülük

“Alvin Plantinga’nın çığır açan yapıtına zekice ve mantıksal bir giriş…”Harry Gensler, John Carroll Üniversitesi “[Analitik] din felsefesinde klasik bir yapıt, son elli yılda kötülük sorunu üzerine yazılmış en etkili metin.”Kevin Timpe, San Diego Üniversitesi “Genel okura yönelik bu kitabı herkes anlayabilir; yeter ki okumakla yetinmeyip düşünmeye de istekli olsunlar.”Stephen T. Davis, Claremont McKenna Koleji Çağımızın…

Din Ve Bilim Açısından Yaratılış

“Din ve Bilim Açısından Yaratılış” adlı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. “Dinler Tarihi Açısından Yaratılış” adını taşıyan ilk bölümde, İslâm dinine gelinceye kadar mitolojide ve dinlerde insanın ve evrenin yaratılışı konusunda başlıca ne gibi yaklaşımların geliştirildiğini ortaya koyan yazılar bulunmaktadır. “İslâm Düşünce Ekolleri Açısından Yaratılış” adlı ikinci bölüm, Kur’an ve Hadis gibi temel dini kaynaklarda…

Big Bang ve Yaratılış

Bu çalışmada, Big Bang teorisinin yoktan yaratılış düşüncesini destekleyip desteklemediği hususu hudûs delili açısından ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Big Bang teorisinden önceki kozmoloji ve bilim tarihi, teorinin temel dayanakları ve Big Bang karşıtı evren modelleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Buna göre evren yaklaşık olarak 14,7 milyar yıl önce sonsuz yoğun, küçük ve sıcak bir…