Kâdî Abdülcebbâr’ın Bâtınîlik eleştirisi
Nasslardaki lafızları, taşıdığı muhtemel manalardan birine hamletmek şeklinde ifade edilen te’vil hususunda yetkinin, herhangi bir usûle bağlı kalmaksızın masum kabul edilen imamlara atfedilmesi, bünyesinde bazı problemler barındırmaktadır. Özellikle 3./9. yüzyıldan itibaren bâtınî te’vil şeklinde ifade edilen bu yöntemi benimsemiş olan fırkaların düşünce ve uygulamalarının olumsuz yansımaları farklı anlayışa sahip âlimlerin eserlerinde ifade edilmektedir. Zâhir-bâtın ayrımında…
Kemâlüddîn el-Enbârî’nin “Kitâbü’d-dâ’î ile’l-islâm fî usûli ‘ilmi’l-kelâm” isimli eserinde Yahudilik ve Hristiyanlık eleştirisi
Kemâlüddîn El-Enbârî, hicri altıncı asırda Bağdat’ta yaşamış ve Arap dilindeki derin bilgisiyle tanınınmış bir alimdir. Eserlerinin büyük çoğunluğu Arap dili ve edebiyatı alanında olan Enbârî’nin ‘ed-Dâi ile’l-İslâm’ kitabı kelam konularını ihtiva eden günümüze ulaşan tek kitabıdır. O, bu eserinde birçok dini ve felsefi düşünceyi akli ve nakli deliller eşliğinde değerlendirmiştir. Enbârî, reddiye türü bir eser…
Fahreddin er-Râzî’nin hüsün ve kubuh meselesine yaklaşımı: el-Metâlibü’l-Âliye ekseninde bir değerlendirme
Kelâm ilminde hüsün ve kubuh meselesi, daha çok ahlâk ilmiyle alakalı konular içerisinde tartışılmıştır. Bu meyanda iyi ve kötünün Allah ve insan dikkate alındığında, onların ahlâken nasıl anlaşılacağı hususu merak edilen soruların başında gelmektedir. Mütekellimler tarafından kelâmda insanın hüsün-kubuh değerleri karşısındaki durumundan daha çok Allah’ın fiilleri ve hükümleri ele alınmıştır. Allah hakkında hüsün ve kubuh…