Kitaplar

Galenos ve Platon’un Timaios’unun İslam Düşüncesindeki Alımlanışı

Galenos ve Platon’un Timaios’unun İslam Düşüncesindeki Alımlanışı Galenos’un (ö. 200) Timaios şerhini ve bu şerhin Orta Çağ İslam düşüncesi üzerindeki etkisini incelemeyi öneren metinlerin başında gelmektedir. Yazara göre Galenos, Timaios metninde, tıp disiplinini yeniden kurgulayabilmenin imkânlarını soruşturur. Orta Çağ’da tıpla ilişkin olarak Arapça kaleme alınmış metinler göz önünde bulundurulduğunda Galenos’un bu konudaki etkisi çok daha bariz…

Tehâfütüt-Tehâfüt -Gazzâlî’ye Reddiye-

Gerek İbn Rüşd gerekse öteki İslam filozoflarını, Gazzâlî’nin katı bir tutum içinde suçladığı gibi, İslam’dan çıkmış, küfre düşmüş kişiler olarak görmek onların eserlerini dikkatle okuyan bir kimse için pek mümkün görünmemektedir. İslam filozofları ve kelâmcılar, her iki grup da, İslam’ın inanç ilkelerini temellendirme amacıyla yola çıkarlar, ancak birinciler ikincilere göre daha akılcı bir yol izlerler….

Farkındalıklarımız -Din ve Yaşamın Olası Pozisyonları Hakkında Tezler-

Dünyanın âdeta direksiyonuna oturtulan insanoğlu; fark etmek, fark edilmek, fark edecek yeteneklerle donatılmak ve fark ettiğinin gereğini yapabilmek gibi oldukça bilinçli bir süreci yöneten güçlü bir varlık olarak dünyaya getirilmiştir. Binaenaleyh insan, gerek kendi dışında olup-bitenler hakkında, gerek kendi işlediği şeyler hususunda ve gerekse de neden olduğu şeyler konusunda bütünüyle “farkında olan” bir varlıktır. Onun…

Yeni İlm-i Kelâm

“Yeni İlm-i Kelâm isimli eser, sadece yakın dönemin önemli ve tesirli bir kelâm metni olmanın ötesinde, aynı zamanda ciddi bir ilmî hareketin memleketimizdeki öncüsü ve güçlü bir temsilcidir. Öte yandan Yeni İlm-i Kelâm, İzmirli İsmail Hakkı külliyatının en mühim parçasıdır. Tüm bu özellikler onu yakın dönem çalışmalar içerisinde ayrıcalıklı bir konuma yerleştirmekte, müspet-menfî bütün yönleriyle…

Kelâm–Usûl-i Fıkıh İlişkisi (İmâmü’l-Harameyn el-Cüveynî Ekseninde)

Yazar:  Recai ÇETRES Yayın Yeri:  Ankara Yayıncı:  Sonçağ Yayınları Tarih:  2021 Sayfa Sayısı:  176 ISBN:  978-625-7333-77-1 URL:  https://www.soncagyayincilik.com.tr/urun/kelam-usul-i-fikih-iliskisi-imamul-harameyn-el-cuveyni-ekseninde

İslam’da Akılcı Düşüncenin Önderleri Ebu Hanife ve Vasıl Bin Ata

Bu iki bilgin kendilerinden önce ve kendi zamanlarında ortaya çıkan çok önemli teolojik sorunlar hakkında, hem İslâm dininin temel ilkelerine, hem de islâm’ın bütün insanlara uyulmasını emrettiği selim akla uygun bir düşünce yapısı geliştirme çabası içerisinde olmuşlardır. Böylece bunlar, Müslümanlar arasında ortaya çıkan çok farklı yapıdaki guruplar arasında bir köprü olmaya ve Müslümanlar arasında derinleşen…

Şarkiyat Çalışmalarında İslam Ahlak Metafiziği

T. J. De Boer: Etik ve Ahlâk [Üzerine]John Renard S. J: Müslüman Etiği: Kaynaklar, Yorumlar ve Meydan OkumalarFrederick S. Carney: Bazı Yönleriyle İslamİslâmî EtikDaniel Brown: Mukayeseli Açıdan İslâmî EtikG. E. von Grunebaum: İslâmî Etikte Akıl ve İşleviRichard M. Frank: Klasik İslâm Kelâmında Ahlâkî ZorunlulukErnst Mainz: Muʻtezile’nin Ahlâk FelsefesiGeorge F. Hourani: Mu‘tezilî Etik Akılcılığın İslâmî ve…

Sistematik Kelam

İslâm Dini’nin temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim, Din’in de en önemli ilkesi olan tevhidi, yani Allah’ın tekliği ve birlenmesi konusu başta olmak üzere, diğer iman edilecek hususları çok açık ve net ifadelerle bildirmiştir. Ancak hicri birinci asrın sonlarından itibaren hem müslümanlar arasında meydana gelen iç karışıklıklar, hem de yabancı din ve kültürlerle etkileşimler sonucu bir…

İslâm Kelâmında NÜZÛL-Ü ÎSÂ RETORİĞİ

İslama göre Hz. Îsâ resul ve bir nebidir, Allah’tan almış olduğu vahyi insanlara ulaştırmıştır, o, hatadan masumdur, kendisinden tevhide aykırı hiçbir şeyin sadır olması mümkün değildir. Bugün elde olan İncillerde ona isnad edilen fiil ve sözlerin büyük çoğunluğu ona yapılmış olan itham ve iftiralardan ibarettir. Yazar:  Hatice ÖZDEMİR EKİNCİ Yayın Yeri:  Ankara Yayıncı:  İKSAD Yayınları…

Kelam Düşüncesinde Allah ve Âlem Anlayışları – Mu’tezile Eş’arîlik Mâtürîdîlik

Bin dört yüz yıllık geçmişiyle kelam ilmi, İslam dininin tarihî geçmişini yansıtan, bugüne taşıyan ve aynı zamanda başta inanç ilkeleri olmak üzere dinin bütün alanlarını kucaklayan kapsayıcı bir düşünce sistemidir. Bu ilim her ne kadar Mu’tezile elinde doğmuş olsa da ona tepki olarak ortaya çıkan Eş’ariyye ve Mâtürîdiyye mezhepleri tarafından yöntem ve zihniyet bakımından daha…