Tebliğler

İbn Sînâ Felsefesinde Nedensellik ve Olağanüstü Hadiselerin Sırları

Bu tebliğin amacı Aristoteles’ten tevarüsle gelen ve duyulur niteliklere dayalı bir anlam dünyasının ve bu dünyada yer olan fakat doğa ile açıklanamayan olayları aklın sınırları dışında tutan geleneğe karşı İbn Sînâ’nın olağanüstü olayların da tabiat ile açıklanabileceğini iddiasını ele almaktır. Bu doğrultuda İbn Sînâ felsefesinde nedensellik ve olağanüstü hallerin sırları ayrı ayrı incelenmiştir. Metin analizi…

Din-Ahlâk İlişkisi Bağlamında Teolojik Ahlâkın İmkânı

Ahlakın nasıl temellendirileceği sorunu düşünce tarihinin önemli problemlerinden birisidir. Özellikle yaşamın kaynağı ve meydana geliş sürecini genlerin korunması, açlık, korku ve cinsel arzuyu da içeren doğal seçilime bağlayan ateizm açısından merhamet, diğerkâmlık, hiç tanımadığımız bir insan için ekran başında göz yaşı dökme gibi fiziki gerçekliği olmayan duyguların doğal yollarla nasıl açıklanacağı önemli bir sorun olmuştur….

İmâm Mâtürîdî’de İnsan Tabiatı Akıl ve Nefs

nsan, düşünen, üreten ve kendini sürekli geliştirebilen sosyal bir varlıktır. İnsan düşünerek fikir sahibi olabildiği gibi aldığı eğitimle, öğrendiği yeni bilgilerle, yaşadığı deneyimlerle de her geçen gün bilgi ve tecrübelerini artırabilmektedir. İnsan potansiyel olarak beş duyusunun yanı sıra akıl, irâde ve bilgi gibi insanı yücelten güçlü yönlere de sahiptir. İmâm Mâtürîdî’ye göre de insan akıl…

Kelam’da Ahlak Kuramları: Hüsün-Kubuh Meselesini Çözümlemek

Yazar: Mustafa Bilal ÖZTÜRK Sempozyum Başlığı: II. Uluslararası Din ve İnsan Sempzoyumu Yer: Eskişehir Yayıncı: Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Tarih: 7 – 9 Ekim 2021 Sayfa: ISBN: URL: https://dinveinsan.ogu.edu.tr/

Kur’an’ın Orjini Bağlamında Levh-i Mahfuz ve Beytü’l-izze

Yazar: Faruk Gün Sempozyum Başlığı:  Uluslararası Mahiyet ve Hakikat Bağlamında Vahiy Olgusu Sempozyumuz Yer:  Konya Yayıncı:  Konya Büyükşehir Belediyesi Tarih:  17-18 Mart 2022 Sayfa:  6-7 ISBN:  978-605-389-484-1 URL: https://drive.google.com/drive/folders/1ivuaTKLjzzSYF2VWPPMmFw_CHatlTdgp

İsmâilî Doktirinde Zâhir-Bâtın Vahiy Anlayışı

Yazar: Ayşe Gül Yaka Sempozyum Başlığı: Uluslararası Mahiyet ve Hakikat Bağlamında Vahiy Olgusu Sempozyumuz Yer: Konya Yayıncı: Konya Büyükşehir Belediyesi Tarih: 17-18 Mart 2022 Sayfa: 138- ISBN: 978-605-389-484-1 URL: https://drive.google.com/drive/folders/1ivuaTKLjzzSYF2VWPPMmFw_CHatlTdgp

Muhyiddin İbnü’l-Arabî’nin Zımmîler Hakkındaki Fetvası

Yazar: Mustafa Akman Sempozyum Başlığı: ULUSLARARASI OKSİDENTALİZM SEMPOZYUMU-I Yer: Siirt Yayıncı: Siirt Üniversitesi Tarih: 21-23 Ekim 2022 Sayfa: ISBN: URL: https://oksidentalizm.siirt.edu.tr

Kelamcıların Diyalektik Yöntemi Ve Davet

Kelam ilminin, biri Müslümanların entelektüel problemlerine cevap bulma arayışı, diğeri ise farklı din ve milletlere mensup insanlar karşısında İslâm inanç esaslarını savunma olmak üzere iki farklı tanımı ve teşekkül sebebi üzerinde durulmaktadır. Her ikisinin de kelamın teşekkülünde hatırı sayılır bir etkiye sahip olduğunu savunmak mümkündür. Kelamın hatırlanacağı üzere kurulmasını tetikleyen soru “büyük günah işleyenin durumu…

Farah Anton ve Muhammed Abduh Özelinde Mustafa Sabri’nin Rasyonalist İslam Anlayışının Tenkidi

Bu çalışmada Mustafa Sabri’nin Mısır’da din, bilim ve siyaset ekseninde yapılmış bir tartışmaya dair görüşleri ele alınacaktır. 19. Asır İslâm düşüncesinin önemli gündemlerinden biri Müslümanların Batılılar karşısındaki güç kaybı, yaygın retorikle “geri kalma” sebepleridir. Dönemin Batıcıları ile Müslüman ve düşünürleri arasında bu konuda yoğun tartışmalar yaşanmıştır. Bunun en canlı örneklerinden biri, Mısır’da Farah Anton ve…

İtikadi Ekollerin İnsanın Özgürlüğü Bağlamında Hidâyet ve Dalâlet Mefhumlarına Bakış Açısı

İslam mezheplerinin insanın hürriyeti konusunda benimsedikleri düşünce yapısı, hidâyet ve dalâlet anlayışlarının temelini oluşturmaktadır. Bu temelden yola çıkan İslam âlimlerinin bu kavramlar hakkında birbirinden farklı tanımlamalar yapması, çeşitli görüşlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ancak bu farklılıkların gün yüzüne çıkmasının birden fazla sebebi bulunmaktadır. Bunlar da kelimenin Arapça kökenli olması ile girdiği kalıba göre genel manadan kopmamak…