Ateizm

Ateizme Reddiye -Gerekli İnsan Tasarrufunu Devre Dışı Bırakan Kabul-

Ateizmin besin kaynağı durumunda olan şeylerin, din ve dindarlık bazında insana sunulanlara karşı kabul, anlama, sorgulama, eleştiri ve öneri yerine, kökten reddiyeyi merkeze alan karşı koyma seçeneği olduğu unutulmamalıdır. Onun bu kabulü, haklı bir tarzda yanlış ve eksik hatta imkânsız olanı reddetme üzerinden giderek, büsbütün haksız bir şekilde olması gerekenin sistem dışına alınmasına da kapı…

Ateizm ve delilcilik

Tez, ateizmin temel varsayımlarının ve doğruluk iddialarının haklı çıkarılıp çıkarılamayacağını görmek için ateizm ve delilcilik arasındaki ilişkinin kapsamlı bir araştırmasını sunmaktadır. Bunu yaparken, ilk olarak ateistler tarafından genellikle takip edilen negatif yöntemin ateizmi haklı çıkarmak için yeterli olup olmadığı sorusunu incelemekte ve daha sonra Tanrı’nın gerçekte var olmadığını göstermek için geliştirilen pozitif ateistik argümanların gücünü…

Doğalcı Ateizm Açısından Etiğin Temellendirilme Problemi

Bu makalede doğalcı ateizm açısından ahlakın temellendirilme problemi ele alınmaktadır. Bu konu iki temel problemden dolayı ateizm için önemlidir: Biri din ve Tanrı inancının insanlar üzerinde ahlak aracılığıyla oluşturduğu şekillendirici etki, diğeri ise toplumda ateizmin bir ahlak anlayışına sahip olamayacağı yönündeki ön yargılardır. Kötülüğün kaynağı olarak din ve Tanrı inancını gören kimi ateist düşünürler ahlaki…

Ateizm ve Hayatın Anlamı

Hayatın anlamı inandığımızda değişir mi? Eğer inanmıyorsak hayat anlamsızlaşır mı? Hayata anlamı insan mı veriyor yoksa anlam, hayatın kendisinden mi kaynaklı? Hayatın anlamıyla ilgili çeşitli sorular insanlık tarihi kadar eski olmakla birlikte günümüze kadar hala zihinleri meşgul etmeye ve araştırılmaya devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak anlam, anlam arayışı hatta anlamsızlık son zamanlarda ele alınan popüler…

Bir Müslüman Deizm ve Ateizm’e Nasıl Bakmalı?

“Bir Müslüman Nasıl Bakmalı” serisindeki kitaplar, özellikle gençlerin samimi anlam arayışına belli konular ve meseleler etrafında bir bakış açısı sunma amacıyla hazırlanmıştır. Okuyucuları, İslami hassasiyetler üzerinden düşünmeye ve araştırmaya sevk etmek amacındadır. “Bir Müslüman bu konuya sadece bu şekilde bakmalıdır” şeklinde mutlakçı bir anlayıştan uzaktır. Bu amaçla yayınlanmış olan Bir Müslüman Deizm ve Ateizm’e Nasıl Bakmalı? isimli…

Ateizm Savunucusu Sitelerde Din Karşıtı Bazı Argümanların Analizi ‘pozitifateizm.wordpress.com’, ‘ateizm.blogspot.com’ ve ‘ateistmedya.wordpress.com’ Örnekleri

Günümüzde gelişen iletişim araçlarının kullanımı insanların sosyal ilişkilerini çeşitlendirirken fikrî paylaşımlarını artırmış, ideolojik, siyasi ve kültürel pek çok iletişim alanının yanında dinî yaklaşım ve kabuller, ortak platformlarda çeşitli etkileşim alanları bulmuştur. Her kesimden insanın fikir beyanında bulunabildiği bu sanal ortamlar sosyal medya ve internet siteleri kanalıyla oluşturulmaktadır. Ateistlerin oluşturduğu internet siteleri de bu platformlar arasındadır….

Yeni Ateizmin Eleştirisi

Tebliğimizde Allah’ın varlığı lehinde modern fizikteki sonuçlara dayanan öncüller içeren dört adet bağımsız delil incelenecektir. Birinci argümanımız evrenin zamanda başlangıcına dayanan hudûs delilidir. Bu argüman evrenin maddi olmayan, zaman ve mekân dışında bir zihin tarafından yaratıldığını göstermeye çalışmaktadır. İkinci argümanda, evrenin yaşam için hassas ayarlı olmasından hareketle, evrenin bir tasarlayıcısı olması gerektiği gösterilmeye çalışılacaktır. Üçüncü…

Teolojik-Epistemolojik Bir Mesele Olarak Karl Rahner’da Ateizm Ve Ateistlerin Kurtuluşunun İmkanı Sorusu

Bu çalışma, dini kapsayıcılık yaklaşımının temsilcisi olarak bilinen Karl Rahner’ın kurtuluş teorisinin tüm yönleriyle anlaşılabilmesinin, onun ateizmi ve ateistlerin kurtuluşunun imkânı sorusunu, teolojik ve felsefi bir mesele olarak ele alışının incelenmesi ile mümkün olduğu iddiasına dayanmaktadır. Bu iddiaya dayalı olarak çalışma, Rahner’ın ateizme yaklaşımını ve ateistlerin kurtuluşu konusunu teolojik, varoluşsal ve epistemolojik bir mesele olarak…

Modernite ve Ataizm ile Ateizm Arasında Sıkışan Gençliğin İnanç Krizi Sorunu

Modern dünyanın en önemli sorunlarından birisi hiç şüphesiz sonraki nesilleri oluşturacak olan gençliğin yaşamış olduğu inanç krizidir. Bu krizin temelinde yatan en önemli nedenlerden birisi sunulan dini düşünce ve Tanrı tasavvurunun onların zihin dünyasında bir karşılık bulmaması diğeri ise Tanrı’nın reddedilmesiyle toplumda veya birey üzerinde onun etki ve işlevini yerine getirecek, daha doğrusu onun ölümüyle…