Eş‘arî

Eşari Ve Kuranı Yorumlama Yöntemi

İslâm kültür ve düşünce tarihinde yetişmiş, hicri dördüncü asırdan itibaren gelişen fikir hayatında önemli bir rol oynamış kişilerin başında hiç şüphesiz Eş‘arî gelmektedir. O, İslâmın ilk dönemlerinden itibaren günümüze değin Müslümanların büyük çoğunluğunu temsil eden Ehli sünnet anlayışının en önde gelen âlimlerinden biridir. Eş‘arî gerek hayatının Mûtezilî döneminde gerek ehli hadîs itikadını benimseyip Mûtezileden ayrıldıktan…

Eş‘arî Düşünce Sisteminin İnsanın Yabancılaşmasına Etkileri 

Köklü bir geçmişe sahip olan yabancılaşma kavramı, özellikle son yüzyılda çok farklı disiplin-ler tarafından değişik yönleriyle incelenmiştir. Bu yüzden üzerinde ortak bir tanımlama yapıla-madığı görülmektedir. Yabancılaşma denilince akla gelen ilk olgulardan birisi de din, daha doğru-su ‘din anlayışı’dır. Dinlerin temel amaçlarından birinin müntesiplerini kendilerine ve çevrelerine yabancılaşmaktan uzaklaştırmaya çalışmak olduğu söylenebilir. Allah, insandan onu birey…

Eş‘arî’de Varlık ile Mâhiyetin Ayniyeti Meselesi: Dönemsel Bağlam Farklılığı mı Esasa İlişkin Bir Ayrışma mı?

İslam düşünce tarihi gelişim sürecinin dinamikleri itibarıyla muhtelif kırılmaları içinde barındırır. Bu kırılmalar belli bir mezhebin ya da disiplinin kavramsal ve yöntemsel ilkeleriyle ya da temel önermeleriyle ilgili olabileceği gibi, doğrudan düşünce geleneğinde öne çıkan bir ilim adamının görüşlerinin yorumlanması etrafında da gerçekleşebilir. Bunun örneklerinden biri de bu çalışmada inceleyeceğimiz, Eş‘arî’ye nispet edilen, varlık ile…

İmam Eş’arî’nin Hadis Yorumculuğu (Kelâmî Hadisler Özelinde)

İslâm kelâmında mühim bir yere sahip şahsiyetlerden biri olan Eş‘arî, kendisini takip eden önemli bir kesim tarafından itikat imamı olarak kabul edilmiştir. Hal böyle olunca onun dînî konulardaki görüşleri hem mütâbîleri hem de diğerleri için büyük önem arz etmektedir. Eserlerine baktığımızda bunların sadece kelâm ile ilgili bilgileri ihtiva etmediği bunlara ilave olarak diğer İslâmî ilimlere…