Fırak

Evâ’ilü’l-Makâlât

Şîa-Mu‘tezile etkileşiminin yoğun olduğu bir dönemde yaşayan Şeyh Müfîd, -Mu‘tezile’nin akılcılığından fazlasıyla etkilenmiş olmasına rağmen- Şiî kelamının özgünlüğünü ortaya koymak, eğer bir etkileşim varsa Mu‘tezile’nin Şîa’dan etkilendiğini delilleriyle göstermek ve böylece İmâmiyye’nin imamlar döneminden itibaren özgün ve müstakil bir ekol olduğunu ispat etme gayreti içinde olmuştur. Elinizde bulunan bu eser, yani Evâ’ilü’l-makâlât, böyle bir düşüncenin…

Zikru’l-Fırak ve Esnâfu’l-Kefera

Osman el-Kirmânî, çeşitli ahlaki, tasavvufi ve itikâdî konuları ele aldığı 115 bâbdan oluşan el-Kenzü’l-Hafî min İhtiyârâti’s-Safî adlı eserinin son bâbında   kendi dönemine kadar ortaya çıkmış mezheplere yer vermiştir. Mezheplerle ilgili olan bu bâb, daha sonraki süreçte müstakil olarak istinsah edilmiş ve el-Fıraku’l-Müfterika Beyne Ehli’z-Zeyğ ve’z- Zendeka adıyla da ülkemizde neşredilmiştir. Elinizdeki bu eser de söz…

İmparatorluk Çağında Osmanlı Mezhepler Tarihi Yazıcılığı

İslâm mezhepleri tarihinin temel literatürünü makâle, fırak ve milelnihal türü eserler oluşturmaktadır. Müellifler bu eserler aracılığıyla hem kendi zamanlarındaki hem de geçmiş dönemlerindeki fırkalara dair görüşlerini belirtmişlerdir. Bunu da genellikle bir fırka şablonu üzerinden yapmışlardır. Şablonun biçimi ve içeriğine göre de farklı fırka gelenekleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en meşhuru Eş‘arî ile Doğu Hanefî fırak geleneğidir….