Hasan Onat

Bir Bilim İnsanı Olarak Prof. Dr. Hasan Onat’ın Sosyal Medya (Twitter) Paylaşımlarının Tematik Analizi

Prof. Dr. Hasan Onat’ın özelde İslam Mezhepleri Tarihi, Çağdaş İslam Akımları ve Sosyal Bilimler Metodolojisi ile ilgili kitap ve makaleleri bulunmaktadır. Ayrıca bilimsel araştırmalarında ulaştığı bulguları TV ve radyo programları aracılığıyla ve sosyal medya yoluyla kamuoyu ile paylaşmıştır. Onat, son yıllarda (yedi-sekiz yıldır) fikirlerin geniş kitlelere ulaşmasında etkili olan sosyal medya platformlarından Twitter’ı aktif bir…

Hasan Onat’ın Danışmanlığında Alevilik-Bektaşilikle İlgili Yapılan Lisansüstü Tezlerin Değerlendirilmesi

Hasan Onat, Kur’an, Sünnet ve Müslümanların on dört asırlık birikimleri gibi ortak bir kaynağa sahip olan İslamî ilimlerin her birinin sahih bilgiye ulaşmak konusunda disiplinler arası işbirliği içerisinde çalışması gerektiğini savunur. O, İslam dünyasının terakkisini de kurumsallaşmış kadim İslam düşünce geleneklerinin yeniden yorumlanmasına bağlayan çok yönlü bir ilim adamıdır. İlimden gidilmeyen yolun sonunun karanlık olacağını…

Prof. Dr. Hasan Onat’ın Türkiye’deki Şiîlik Çalışmalarına Katkısı (Danışmanlığını Yaptığı Yüksek Lisans ve Doktora Çalışmaları Bağlamında)

Günümüzde Müslümanlar arasında iki büyük mezhebi yapıyı görürüz. Bunlardan biri İslâm dünyasında nüfusun çoğunluğunu oluşturan Sünnilik, diğeri ise Şiîliktir. Şiîlik, tarih boyunca sürekli gelişimini sürdürmüş ve günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir. Hasan Onat, çeşitli platformlarda dile getirdiği “Ortadoğu coğrafyasını anlamak istiyorsanız bunun en mühim anahtarlarından birisi Şiîliktir” ifadesiyle Şiîliğin önemini vurgulamıştır. Bu düşüncesinden hareketle Şiîlik…

Bir Bilim Adamının Entelektüel Mücadelesi -Hasan Onat’ın Bilimsel ve Entelektüel Kişiliği Üzerine-

Prof. Dr. Hasan Onat; araştırmacı kişiliği, fikirleri ve bilimsel çalışmalarıyla sadece İslam Mezhepler Tarihçileri arasında değil geniş bir ilahiyat camiasında ve entelektüel çevrelerde derin izler bırakmış bir bilim insanıdır. Onat Hocamız, uzmanlık alanı olan İslam Mezhepleri Tarihi’nin bilimsel niteliğini güçlendirmek için büyük çabalar harcamış ve önemli katkılarda bulunmuştur. Mezheplerin anlaşılmasında, bilimsel yöntemleri etkin bir şekilde…

Öğrencilerinin Gözünden Prof. Dr. Hasan Onat “İlme Ve İnsanlığa Adanmış Bir Hayat”

Bu makale, “Öğrencilerinin gözüyle Prof. Dr. Hasan Onat kimdir?” sorusu üzerine kurgulanmıştır. Hasan Onat’ın doktora tez danışmanlığını yaptığı öğrencilerinin ifadeleriyle insani, eğitimci ve akademik yönü, mezhepler tarihi alanına katkısı ile yetiştirdiği öğrencilerine bıraktığı bilimsel miras ve geleneğin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden fenomonolojik yaklaşıma göre tasarlanmıştır. Çalışmadaki katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme tekniklerinden önceden belirlenen…

Hasan Onat’ın Düşünce Dünyasındaki Temel Referansları

Hasan Onat, merkezinde insanın olduğu, insanlığın ürettiği evrensel değerlerini de içerip modern dünyaya seslenebilecek yeni bir İslâm medeniyeti oluşturma gayreti içerisinde olan önemli bir İslâm âlimidir. Düşüncelerine müracaat ettiği yazarlara herhangi bir alana mensubiyetleri sebebiyle bir öncelik tanımamıştır. Çıktığı bu yolda ona destek sağlayabilecek tüm kaynakları ve iz bırakan fikirlerini, din, tarih, felsefe, psikoloji, genetik…

Hasan Onat’ın Günümüz Dini Grupları Üzerine Düşünceleri

Hasan Onat İslam mezhepleri tarihi ve çağdaş İslam akımları alanında dersler vermiş, kitaplar, makaleler yazmış, tebliğler sunmuş, televizyon, radyo ve gazetelerde yayınlar yapmıştır. O Türkiye’deki mevcut dinî anlayışın tarihini Osmanlı’nın son dönemi ile ilişkilendirerek ele almaktadır. Hasan Onat’a göre Cumhuriyet’in ilk döneminde aydınlar dinden uzak durmuştur. Din alanında boşluk, tarikatlar ve cemaatler tarafından doldurulmuştur. Gelenek…

Prof. Dr. Hasan Onat’ın Alevilik-Bektaşilikle İlgili Görüşlerine Dair Bir İnceleme

Hz. Peygamberin vefatından sonra Müslümanlar din anlayışlarında farklılaştılar. Bu farklılıklar klasik dönemde mezhep ve tarikat modern dönemde cemaat adı verilen dini gruplar olarak kurumsallaştı. Türkiye’deki cemaatler büyük ölçüde tasavvufî geleneğe bağlı olarak ortaya çıkan dini gruplardır. Bu makalede önce yakın dönemde kaybettiğimiz İlahiyatçı akademisyen Prof. Dr. Hasan Onat Hocamızın tarikat ve cemaat gruplarıyla ilgili görüşleri,…

Prof. Dr. Hasan Onat’ın Düşünce Dünyasında Doğadan Esinlendiği Metaforlar

Prof. Dr. Hasan Onat, din, bilim ve mezhep olgusunu, onlarla ilgili tezahürleri anlamak ve muhatapları için anlaşılır hale getirmek için anlatımlarında tabiattan esinlendiği birtakım metaforlar kullanmıştır. Müslümanların zihnindeki süreç algısını “nehir metaforu”; malumat-bilim ilişkisini “arı-bal metaforu”; mezheplerin oluşum sürecini ise “palamut metaforu” üzerinden açıklamıştır. İnsanlığı, doğanın dip seslerine kulak vermeye çağıran Onat’ın tabiatı keşifleri neticesinde…

Hasan Onat’a Göre İslâm Mezhepleri Ve Müslümanlar Arasındaki İlişkiler -Sorunlar Ve Öneriler-

İslâm mezhepleri, dinin anlaşılmasındaki farklılaşmalarla belirli fikirlerin ya da şahısların etrafında teşekkül eden, zamanla kurumsallaşarak Müslümanların din ve hayat anlayışlarını derinden etkileyen beşerî oluşumlardır. Ancak yüzyıllar geçtikçe taraftarlarınca dinin kendisi olarak algılanmaya başlanan mezhepler, siyasi etkenlerle birlikte geçmişten günümüze Müslümanlar arasında anlaşmazlıkların, husumetlerin, çatışmaların ve savaşların sebebi haline gelmiştir. Günümüzde de maalesef İslâm dünyasında Müslümanlar…

  • 1
  • 2