Erken dönem Abbasîlerde mezhep-iktidar ilişkileri
İslâm tarihinde ortaya çıkan mezhepler dinî, siyasî ve toplumsal şartların etkisiyle kurumsallaşmış beşerî oluşumlardır. İktidar, devlet yönetimini elinde bulundurma ve iktidar gücünü kullanarak başkalarının siyasî davranışlarını kontrol etme yetkisine sahip olmaktır. İnsan topluluklarının tarihî gelişimi boyunca iktidar olgusu, beşerî işlerde kaçınılmaz bir durum olarak ortaya çıkmıştır. Bütün topluluklar, iktidar olgusunu şu veya bu şekilde tanımışlardır….
İktidar Olmanın ve Muhalefette Bulunmanın Ahlâkî Söylemlere Etkisi -Erken Dönem İslam Düşüncesi Bağlamında Bir Değerlendirme-
İktidar olmanın ve muhalefette bulunmanın farklı ahlâkî söylemler doğurduğu tarihsel olarak sabittir. Siyasal aktörlerin ve düşünürlerin siyasal pozisyonları, onların ahlâkî söylemlerinin içeriğini belirlemiştir. Bu makale siyasal duruşun, siyasî aktörler ve kelâmî fırkaların ahlâkî söylemleri üzerinde belirlenimini erken dönem İslam düşüncesi bağlamında konu edinmektedir. İktidarı elinde bulunduran Emevîler’in ve sonrasında Abbâsîler’in söyleminde yöneticiye itaat, asayiş ve…