İslam Hukuku

Muhammed Muhammed el-Medenî’ye Göre İslam Mezheplerinin İttifâk ve İhtilâfında Kat’iyyât ve Zanniyyâtın Rolü

Ortak ideale giden yolda araç edinilen fikir, savunulan düşüncenin temel esaslarının olduğu gibi bütün gerçekliğiyle anlaşılıp anlatılmasına ihtiyaç duyar. İdeal edinilen gelecekte olması gereken veya arzulanan bir şey, biraz da geçmişte var olanın bütün çıplaklığıyla kritik edilip bütüncül bir biçimde sistematize edilmesiyle inşa edilir. Bu uğurda geçmişin birikiminde doğru kabul edilen esaslar ve içerikleri, daha…

İbâziyye Mezhebinin Abdullah b. İbâz’a Nispeti ve Sebepleri

İslâm’daki fıkhî mezhepler genellikle kurucuları olarak görülen şahsiyetlere nispetle anılmışlardır. Örneğin Hanefî mezhebi, Nu’mân b. Sâbit Ebû Hanîfe’ye nispet edildiği gibi. Bu durum Mâlikî, Şâfiî, Hanbelî ve diğer birçok mezhep içinde böyledir. Bu fıkhî mezhepler için kurucu olarak kabul edilen şahsiyetlerin tümü, ilim ehli olup başta fıkıh olmak üzere islâmî ilimlerde muhtelif eserler ortaya koymuşlardır….

Şiî-Usûlî Gelenekte Haber-i Vâhidin Hüccet Değeri: Şerif Murtazâ

Sünnî usulcülere göre sahih olan haber-i vahid zan ifade etmekle birlikte, böyle bir haberle amel etmek naklî ve kat’î delillerin bir gereği olarak vaciptir. Şiî-Usûlî geleneğin temsilcilerinden Şerif Murtazâ ise haber-i vâhidle amel etmenin aklen caiz olduğunu, ancak bunun dinî açıdan vacip olmadığını iddia etmiştir. Ona göre Kur’an, mütevâtir haber ve masum imamın dâhil olduğu…