Kötülük

Şiî düşüncede kötülük problemi (Mutahharî örneği)

Kötülük probleminin kaynağına yönelik, sorulan soruların benzeri veya aynısı, günümüzde de zihinleri meşgul etmeye devam etmektedir. Çünkü geçmişten beri meydana gelen; deprem, sel, çığ gibi doğal felaketler ile; savaş, zulüm, soykırım gibi beşerî felaketler hep var ola gelmiştir. Geniş çerçevede; kötülük problemi, anlamı, türleri, tarihsel süreci araştırma konumuzun temel argümanı olarak seçilmiştir. Ateistler; Tanrı‟nın varlığı…

Teodik Bireyciliğe Karşı İvaz Teorisi 

Kötülük problemi bağlamında, insanın maruz kaldığı acı ve ıstıraplara karşılık Tanrı’nın daha büyük bir iyilikle acı çekene fayda sağlaması gerekip gerekmediği önemli bir tartışma konusudur. Elemin hak edilmemiş olması ve kişinin özgür iradesinden kaynaklanan bir eyleme dayanmaması gibi hususlar, tartışmayı daha da ihtilaflı kılmaktadır. Bu bağlamda, kötülüğün bir karşılığının olması gerektiğine yönelik Batı ve İslâm…

Bir Teodise (Ta‘dîl) Anlayışı Olarak Kelâm’da Bütüncül Teolojik Perspektif

Kötülük (şer) problemi etrafında başlayan teolojik kriz, hayatın bütününü etkileyen bir değerler krizine dönüşmüştür. Teodise konusunda yapılan çalışmalara rağmen kötülük probleminin yol açtığı kriz aşılamamaktadır. Birçok neden söz konusu olsa da en önemli sebep hakikat ve algı arasındaki kopuşu derinleştiren mutlaklaştırılmış parçacı bilgisel kabullerdir. Özellikle beşerî bilginin mutlaklaştırılması, problemin nedeninin Tanrı’nın sıfatları ile evrende tecrübe…

Tanrı Kötülüğün Yaratıcısı Değildir

Düşünce tarihinin en önemli konularından biri kötülük sorunudur. Her şeye gücü yeten, her şeyi bilen ve mutlak iyi bir varlığı evrende meydana gelen kötülüklerle uzlaştırmak teistler için her zaman sorun olmuştur. Kötülük konusunun teistler için sorun olmasının iki nedeni vardır. Bunlardan birincisi, “Tanrı her şeyin yaratıcısıdır” önermesindeki “her şey” kelimesine kötülüğün dâhil edilmesidir. Diğeri ise…

Elmalılı Hamdi Yazır’ın tefsirinde kötülük problemi

Kötülük sorunu, insanoğlunun varoluşundan bu yana pek çok düşünür tarafından tartışılagelen bir problem olmuştur. Kelam ilminin de tartışma konuları arasında ön planda yer alan kötülük problemi için farklı fikirler öne sürülmüş, sorun anlaşılmaya çalışılmıştır. Kelâmî problemlerde, Ehl-i Sünnet anlayışının dışına çıkmamaya özen gösteren Elmalılı M. Hamdi Yazır’ın meseleye yaklaşımını Hak Dini Kur’an Dili adlı Tefsirini…

Said Nursî’de Kötülük Problemi

Yazar:  Hamdi YALÇIN Yayın Yeri:  Ankara Yayıncı:  Sonçağ Yayınları Tarih:  2022 Sayfa Sayısı:  150 ISBN:  978-625-8379-74-7 URL:  https://www.soncagyayincilik.com.tr/urun/said-nurside-kotuluk-problemi

Pandeminin Fıtratı: Teoloji ve Kötülük

Yazar: Küçük Ali KAHVECİ Sempozyum Başlığı:  Din Pandemi Hayat Sempozyumu Yer:  Sivas Yayıncı:  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tarih:  13-14 Mayıs 2022 Sayfa:   ISBN:   URL: http://dinpandemihayat.cumhuriyet.edu.tr

İslam Düşüncesinde İnsan Fiilleri: Farklı Söylemler Ortak Amaçlar

İnsan fiilleri konusu, ilk dönemlerden itibaren kelâm ilminin tartışmalı konuları arasında yer almıştır. İlâhî sıfatlardan kaza ve kadere, hüsün kubuh meselesinden aklın sınırlarına, imkânsız şeylerle sorumluluktan akla dayalı sorumluluğa, cevher araz bahislerinden nedenselliğe, kudret kavramının analizinden ahlâkî davranışların kaynağına kadar birçok mesele ile doğrudan ya da dolaylı olarak irtibatlı olan insan fiilleri konusu etrafında İslam…

Mümkün En İyi Dünya ve Kötülük

Mutlak sıfatlara sahip bir varlığın yaratacağı bir dünyada kötülüğün bulunmayacağı, ancak mevcut dünyada sayısız kötülük bulunduğu düşüncesi temelinde Tanrı’nın varlığına karşı çeşitli argümanlar ileri sürülmüştür. Bu çalışmada her şeye gücü yeten, her şeyi bilen ve mutlak iyi bir Tanrı’nın yaratacağı dünyanın mümkün en mükemmel dünya olması gerektiği, buna karşın mev-cut dünyanın çok miktarda kötülük içermesinden…

Kötülük Problemi: Mutezilî Düşüncenin Saadia Gaon’a Etkisi

Âlemde var olan kötülük, her şeye kadir, her şeyi bilen ve mutlak iyi bir Tanrı’nın varlığı ile uzlaştırılabilir mi? Bu problem gerek Tanrı’ya inanan gerekse inanmayan pek çok insanın zihnini meşgul etmiştir. Kötülük sorunu tarihsel olarak Grek düşünür Epiküros’a dayandırılmaktadır. Epiküros’a göre mutlak manada kadir ve iyi olan bir varlık ile alemdeki kötülüğün varlığı çelişki-lidir….

  • 1
  • 2