Maturidi

XX.YY Anadolusunda Maturidilik

Ehli Sünnet Kelamının kurucularından Ebu Mansur el-Maturidi, İmam Azam Ebu Hanife’nin görüşlerini sistematik hale getirerek Kelam ilmine yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu alanda birçok önemli eser telif eden Maturidi’nin savaşlar, yağmalar vb. sebeplerle yalnıza iki eseri günümüze ulaşabilmiştir. Uzun yıllar boyuna Ebu Mansur el-Maturidi, belirli sebeplerle ihmal edilmiştir. Fakat onun görüşleri etrafında şekillenen Maturidilik mezhebi…

İmam Mâturîdî’nin siyaset anlayışının Mâturîdî çevre üzerindeki etkileri (11. ve 12. yy. Mâturîdî âlimler bağlamında)

Şia’nın, imamet ve hilafet meselesine itikadi bir boyut kazandırmasıyla birlikte, kelam ilminin konuları arasına dâhil olan İmamet bahsini İmam Mâturîdî, diğer Sünnî alimlerin aksine, müstakil bir başlı altında değerlendirmemiştir. Siyasi konular hakkındaki düşüncelerini, din ve vicdan özgürlüğü, adalet, eşitlik, ehliyet, emanet, biat, sorumluluk vb. gibi siyasetle ilişkilendirilebilecek evrensel ilkelere yaptığı yorumlar vasıtasıyla öğrenebildiğimiz İmam Maturidi…

Ebû Mansûr el-Mâtürîdî’ye Göre Mukallidin İmanı

Taklid, İslam düşünce tarihinde yoğun tartışmaların olduğu bir konudur. İlk olarak, “Peygamberden başkası taklid edilebilir mi?” sorusuyla gündeme gelen taklid, ameli konularda geçerli kabul edilmişse de itikad alanında geçerli olup olmadığı meselesi kelâmcıların üzerinde görüş ayrılığına düştüğü konulardan biridir. Ehl-i Sünnet, mukallidin imanının geçerli olduğunu savunurken, Mu„tezile kelâmcıları iman konusunda mukallid olan kimsenin taklidden kurtulmadıkça…