İmam Maturidi’de İman Amel İlişkisi
İmân-amel ilişkisi, gerek kulun Allah ile olan münasebetleri, gerek diğer insanlarla olan ilişkileri ve gerekse kulun kendi iç dünyasında kendisiyle barış ve huzur içinde yaşaması açısından son derece önemli bir husus arz etmektedir. Bu nedenle bu mesele Kur’ân-ı Kerim’de ve hadis-i şerierde bir bütün olarak ele alınmış, iman-amel birlikteliğine şiddetle vurgu yapılmıştır. Diğer taraan Kelâm…
Mâtürîdî’de Siyaset Düşüncesi
Siyaset İslam kelamının incelediği konular arasında yer alır. İlk itikadi fırkaların oluşumunda önemli etkisi olan bu mesele, toplumsal sonuçları bakımından önemi yadsınamaz. Bu problem kelam kaynaklarında “imamet” başlığıyla ele alınmış olup, klasik dönemden günümüze önemini korumuştur. Çalışmamızda konuya ilişkin klasik dönem âlimlerinden Ebû Mansûr el-Mâtürîdî’nin görüşleri sistematik biçimde takdim edilmiştir. Mâtürîdî’nin siyasete ilişkin görüşleri yönetim…
Matüridilik ve Tasavvuf Erken Dönem
Mâtürîdî, modern dönemde Türk İslâm mefkûresinin inşası amacıyla bütün ilgilerin kendisine yöneltildiği isimlerin başında gelmektedir. Zira o, Hanefî-Mâtürîdîliğin fıkıhtan bağımsız, müstakil ve sistematik bir yapıya kavuşmasında bir milat olmuştur. Şu kadar var ki, Mâtürîdîliğin teşekkül ettiği Horasan-Mâverâünnehir bölgesi bir taraftan Mu‘tezile akılcılığının etkisi altında iken, diğer taraftan da Şiî-Bâtınî mistisizminin önemli bir faaliyet alanı olmuştur….
Ebu Mansur Matürudinin Nübüvvet Anlayışı
Matüridi, dini tanımamıza sağlayan iki kaynak olarak nasları (sem’) ve aklı kabul eder. İnsanın mükellefiyetinin nakle bağlı olamayacağını ileri sürenlerin aksine, o nasları yani nakli çok önemli sayar ve insanoğlunun günlük hayatında onların rolünün çok büyük olduğunu savunur. Zira ona göre, her toplumun işlerine dayanak ve temel yaptıkları ilkeleri vardır ve bunlarda bir ölçüde kabul…
Ebu Hanife’den Matüridî’ye Hanefî İtikadının Gelişim Süreci
İmam Ebu Hanife derin ilmi muvazeneleriyle İslam ümmetini en fazla etkileyen âlimlerden birisidir. İslam Mezheplerinin daha yeni teşekküle başladığı h. 1. yüzyılda Ehl-i sünnet itikadını savunmuştur. O “akait ilminin kelama dönüşme sürecinin başı” diyebileceğimiz bu dönemde akaide dair bazı eserler te’lif ederek Sünnî itikadının şekil bulmasında çok önemli adımlar atmıştır. Fakat onun eserleri, bütün ilk…
İmam Mâtürîdî’ye Göre İnanç Esaslarının Bireysel ve Toplumsal Yaşama Yönelik Katkıları
Mâtürîdî, Allah’ın yarattığı her şeyde, yaratılış gereği hikmetler bulunduğunu kabul etmiştir. Burada Eş’ariler daha farklı düşünmektedir. O, hikmet boyutunun kapsamını dini buyruklara da kaydırarak, Allah’ın emir ve nehiylerindeki hikmetler üzerinde durmuştur. Zira Allah Teâla, hikmet sahibi olup, hakîmdir. Hakîmden ise ancak hikmet zuhur eder. Bu hikmet, yaratıklar, emirler ve yasaklarda da kendisini gösterir. Ehl-i sünnet’in…