Mezhepler

Bir Bilim İnsanı Olarak Prof. Dr. Hasan Onat’ın Sosyal Medya (Twitter) Paylaşımlarının Tematik Analizi

Prof. Dr. Hasan Onat’ın özelde İslam Mezhepleri Tarihi, Çağdaş İslam Akımları ve Sosyal Bilimler Metodolojisi ile ilgili kitap ve makaleleri bulunmaktadır. Ayrıca bilimsel araştırmalarında ulaştığı bulguları TV ve radyo programları aracılığıyla ve sosyal medya yoluyla kamuoyu ile paylaşmıştır. Onat, son yıllarda (yedi-sekiz yıldır) fikirlerin geniş kitlelere ulaşmasında etkili olan sosyal medya platformlarından Twitter’ı aktif bir…

Bir Bilim Adamının Entelektüel Mücadelesi -Hasan Onat’ın Bilimsel ve Entelektüel Kişiliği Üzerine-

Prof. Dr. Hasan Onat; araştırmacı kişiliği, fikirleri ve bilimsel çalışmalarıyla sadece İslam Mezhepler Tarihçileri arasında değil geniş bir ilahiyat camiasında ve entelektüel çevrelerde derin izler bırakmış bir bilim insanıdır. Onat Hocamız, uzmanlık alanı olan İslam Mezhepleri Tarihi’nin bilimsel niteliğini güçlendirmek için büyük çabalar harcamış ve önemli katkılarda bulunmuştur. Mezheplerin anlaşılmasında, bilimsel yöntemleri etkin bir şekilde…

Cumhuriyet Dönemi Mezhepler Tarihi Yazıcılığında Yeni Arayışlar: Yusuf Ziya Yörükân ve İçtimaiyatçı Yaklaşım

Cumhuriyet dönemi, mezhepler tarihçiliğinde ilk akla gelen isimlerden biri, Yusuf Ziya Yörükân’dır. O, mezhepler tarihinin bilim hüviyeti kazanması için önemli katkılarda bulunmuştur. Yaşamını ilmî mücadeleye adamış olan Yörükân, mezhepler tarihçiliğinin yanında dinler tarihi, kelam, felsefe, hadis ve İslam tarihi ile ilgilenmiş çok yönlü fikir adamıdır. O, mezhepler tarihi araştırmalarında içtimaîyatçı ve karşılaştırmalı yöntemin öncülerindendir. Mezhepleri,…

İslamcı Gençler ile İslamcı Olmayan Gençlerin Mezhep Algıları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma

Bu makale kendini İslamcı olarak tanımlayan gençlerle kendisini böyle tanımlamayan gençlerin mezhep olgusu karşısındaki algılarını ve tutumlarını karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Araştırma, sosyal medya kullanan 17-35 yaş grubunu hedeflemektedir. Nicel araştırma tekniklerinden anket aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Pandemi döneminde sosyal medya kullanan gençler arasında başlatılan anket, kartopu tekniği ile yaygınlaştırılmıştır. Çeşitli internet ve sosyal medya araçları ile hedef…

Mezheplerarası Barışın Teorik Temelleri, Takrib Çalışmaları ve Takribin İstismarı Üzerine Bazı Düşünceler

Yazar:  Mehmet Ali BÜYÜKKARA Kitap Başlığı:  İslam Dünyasında Sosyal ve Siyasal Hareketlilik Unsuru Olarak Mezhepler Editör:  Mizrap POLAT    Yayın Yeri:  Ankara Yayıncı:  Akademisyen Kitabevi Tarih:  2021 Sayfa:  35-50 ISBN:  9786258037630 URL:  https://www.akademisyen.com/tr/urun/islam-dunyasinda-sosyal-ve-siyasal-hareketlilik-unsuru-olarak-mezhepler-9786258037630

İslam Coğrafyasında İçtimai ve Siyasi Yapılanma Unsuru Olarak Mezhepler

Yazar:  Mizrap POLAT    Kitap Başlığı:  İslam Dünyasında Sosyal ve Siyasal Hareketlilik Unsuru Olarak Mezhepler Editör:  Mizrap POLAT    Yayın Yeri:  Ankara Yayıncı:  Akademisyen Kitabevi Tarih:  2021 Sayfa:  3-16 ISBN:  9786258037630 URL:  https://www.akademisyen.com/tr/urun/islam-dunyasinda-sosyal-ve-siyasal-hareketlilik-unsuru-olarak-mezhepler-9786258037630

Hadis ve Kelam İlimleri Açısından Müşrik Çocuklarının Ahiretteki Durumları I “Cennetlik Oldukları Görüşleri Özelinde”

Müşrik çocuklarının ahiretteki durumuna ilişkin tartışmalar, İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren mevcuttur. Gayr-i müslimlerle yapılan savaşlar neticesinde ölen düşman çocuklarının ya da Müslüman-ların Cahiliyye Dönemi’nde kaybettikleri kendi çocuklarının uhrevî durumlarını merak etmeleri, böyle-si problematik bir alanın teşekkülüne zemin hazırlamıştır. Mevzuya dair rivayetler arasındaki içeriksel ve hükmî farklılıklar ile fırkalar arası ayrışmalar da çözümü zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla bu…

Nazar ve Nazarlık Meselesinin Kelâmî Açıdan Tahlili

Nazar ve nazarlık olgusu insanlık tarihi kadar eskidir. Bu olgu ilkel toplumlardan medeni toplumlara, pagan kültürün hâkim olduğu kültürlerden vahyin şekillendirdiği kültüre mensup milletlere kadar hemen her zamanda ve her toplumda var olagelmiştir. Bu gerçeği yazılı ve sözlü kültürün yanı sıra nazardan korunma amacıyla yaygın olarak kullanılan simgelerden de anlamak mümkündür. Söz konusu simgelerin kullanılmasındaki…