Modernizm

Halku’l-Kur’an Tartışmaları Çerçevesinde Fazlur Rahman’ın Vahiy Anlayışı

Modern dönem arayışlarından biri de hermonetik ve tarihselci söylem şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu dönemin önde gelen ilk mümessili Farzlur Rahman’dır. Onun ve diğer tarihselci bakış açısını benimseyenlerin bu yöntemi kullanırken gündeme getirdikleri en önemli konu vahyin mahiyetine yönelik yorumlamada ortaya çıkmaktadır. Bu sırada konu temellendirilirken referans alınan diğer bir mesele de Kur’ân-ı Kerîm’in yaratılmış olup…

Kelâm İlminin Yeniden İnşası Bağlamında Fazlur Rahman’ın Kelâm Eleştirisi

İslam düşüncesinde Uṣûlü’d-dîn olarak ifade edilen Kelâm ilmi, inşâî bir ilim olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla Kelâm ilmi, teorik anlamda başlangıç olduğu gibi aynı zamanda sosyal yaşamda da dinamik bir yapıya sahiptir. Dinin umdelerinin nasıl anlaşılması gerektiği konusunda tarihsel ve coğrafi olarak her bir Müslüman toplumunun geçmiş kültür mirasları dikkate alınarak, tevhid düşüncesinin ve buna eşlik…

Modernitenin Gençliği Esarete Sürükleyen Özgürlük Anlayışı

Yüce Allah, insanoğlunu yaratmış ve ona özgür iradesiyle davranabileceği bir alan sunmuştur. Evrende iyi veya kötü ne varsa bunları Allah yaratmakla beraber insanoğlu tarafından gerçekleşen bir iradenin etkisinin olduğu mezheplerin çoğunluğu tarafından da kabul edilmiştir. Allah’a kulluk için yaratılan insanın imtihanının adil olması için de mükellef olan herkese özgür irade ve akıl verilmiştir. Bunun içindir…