Nusayrîliğin Oluşumu ve İnanç Esasları
Günümüz insanı, birçok meşgale ile yüz yüze kaldığından dolayı insanî ilişkilerde gerekli olan tanışma ve kaynaşmayı istenilen düzeyde sağlayamamaktadır. Bir diğer ifade ile modern toplumların karmaşık şartlarının tesiriyle hemcinslerini tanıma fırsatını ele geçirememektedir. Hâlbuki insan türü, sosyal bir varlıktır. İnsanın insanı tanıması gerekiyor. Tanımanın en önemli aşamalarından birisi de kişinin mensup olduğu sosyal teşkilatı ve…
Nusayrîlik İshakîlik Alevîlik
Bukitap çalışması risale, reddiye, kaside ve mektup türünden onlarca klasik Nusayrî eseri bir araya toplayan Silsiletü’t- Turasi’l-Alevî’nin bilhassa ikinci altı cildinde yer alan risaleler dikkate alınarak oluşturulmuştur. Nusayrî bâtınî öğreti ile ilgili temel hususları klasik Nusayrî kaynaklarını dikkate alarak irdelemiş olması sebebiyle özgündür ve önemli bir eksikliği giderici niteliktedir. Nusayrîlik ile aynı dönemde aynı coğrafyada ve süregelen…
Nusayrî Tanrı Tasavvuru
Yazar: Aytekin Şenzeybek Kitap Başlığı: Mezheplerin Tanrısı Editör: Mustafa Tekin Yayın Yeri: İstanbul Yayıncı: Rağbet Yayınları Tarih: 2023 Sayfa: 428-471 ISBN: 9786057699206 URL: https://www.ragbetkitap.com
Çağdaş Nusayrî Âlimlerden Abdurrahman el-Hayyir: Hayatı, Eserleri ve Görüşleri
Nusayrîler adıyla tanınan Arap Alevîlerinin 20. asırda Suriye’de dikkat çekici bir dinî-kültürel canlanma yaşadıkları gözlenmektedir. Söz konusu canlanmanın zuhur etmesinde çeşitli âmiller etkili olmakla birlikte din adamlarının üstlendiği aktif rol gözden kaçırılmamalıdır. Bu din adamlarından biri de ilmî-edebî şahsiyetiyle öne çıkan Şeyh Abdurrahmân el-Hayyir’dir. Hayyir, gerek Arap Alevîlerinin dinî-siyasî kararlarına yön veren kanaat önderlerinden biri…
Abdurrahman el-Hayyir’in Târîhu’l-‘Aleviyyîn Adlı Esere Yönelik Eleştirileri
Muhammed Emîn Gâlib et-Tavîl’in (ö. 1932) Lazkiye’de 1924 yılında yayımladığı Târîḫu’l-ʿAleviyyîn adlı eseri, ülkemizde Nusayrîler adıyla bilinen Arap Alevîlerinin geçen yüzyılda kendi tarihlerini yazmaya yönelik ilk girişimi sayılabilir. Ancak hiçbir yazılı kaynağa da-yanmayan ve sözlü gelenek esas alınarak yazılan eserin ilmî değer taşıdığını söyleyebil-mek zordur. Ekolün önde gelen âlimlerinden Şeyh Abdurrahman el-Hayyir (ö. 1986), bahsi…