Transhümanizm

Transhümanizmin Ölümsüzlük İddiasının Kelâm İlminin Varlık Anlayışı Çerçevesinde Kritiği

Bilim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte 20. Yüzyıl’da insanlık dijital bir dönüşüm yaşamaya başlamıştır. Dijital dönüşüm ile birlikte insan ve insana dair her şeyde ciddi bir değişimin oluşmaya başladığı görülmektedir. İnsanın insanla, çevreyle ve Tanrıyla ilişkisinin de etkilendiği birçok noktada farklı akımların ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Bu akımların başında, insan ve âleme dair ortaya koyduğu amaçlar…

Kelâm’da “Teceddüd-i Emsal”: Dinî- Teolojik Düşüncede Yapay Zekâ, Transhümanizm ve Sanal Gerçekliğin Yeri

İnsanların Tanrı anlayışları onların varlık, bilgi, değer veya sanat anlayışları üzerinde belirleyicidir. Dolayısıyla çalışmada izi sürülen “gerçeklikte özgünlük probleminin” mihver noktasını evrenin başlangıcına akledici ve yaratıcı kudret olarak bir Tanrı’nın konulup konulmayacağı, eğer Tanrı evreni yaratmışsa bu müdahalenin devam edip etmediği meselesi oluşturmaktadır. Çalışmamızda da eğer tanrının evrenle ilişkisi devam ediyorsa bunun sınırının, özellikle yaratıcı…

Posthümanizm ve Transhümanizmde İrade Özgürlüğü Problemi

Hümanizmin tarihsel olarak gerilediği varsayımına dayanan, Aydınlanmacı aklın ve seküler bilimsel rasyonalitenin kendi kendini düzenleyen ve teleolojik olarak yapılandırılmış ilerlemeci fikrine karşı çıkan posthümanizm, insanı tarihsel olarak diğer yaşam formlarının üzerinde ve kontrolünde konumlandıran kültürel temsilleri, güç ilişkilerini ve söylemleri inceleyip eleştirir. Posthümanizm ayrıca insanların benzersiz yaratıklar olduğu fikrini içeren insan istisnacılığını ve insanların doğal…

Transhümanizm Karşısında İslâm’ın Mükerrem İnsan Tasavvuru

Hümanizmin bir anlamda devamı kabul edilen transhümanizm, insan anlayışını şekillendiren ve insanı bulunduğu halden daha iyi bir duruma dönüştürme iddiasında olan bir akımdır. Günümüzde hayli popüler bu akımın, insanı psikolojik ve fizyolojik olarakmdönüştürme ve böylelikle mükemmelleştirme çabası içinde olduğu görülmektedir. İnsanın fizyolojik ve psikolojik kapasitesini artırmak ve hastalıklar karşısında daha güçlü olmasını sağlamak gibi son…