Historiographie du wahhabisme : écueils et enjeux
L’histoire du wahhabisme est le parent pauvre de l’historiographie francophone. Le sujet, plus souvent abordé des points de vue géopolitique et sociologique, n’est que rarement abordé dans son histoire longue, et encore moins depuis le prisme de l’histoire intellectuelle. La parution de la version française du livre de Natana Delong-Bas, Islam wahhabite, qui se caractérise par…
Osmanlılar Dönemi’nde Vehhâbîliğe yazılan reddiyeler ve analizi (1732-1818)
Din-mezhep-kültür ilişkisi bağlamının en özgün örneklerden biri olan Vehhâbîlik, tarihî, coğrafî, dinî, bireysel, toplumsal ve zihinsel-psikolojik kökleri/boyutları ile bir bütündür. Vehhâbîlik, İbn Abdülvehhâb hayatta iken siyasî bir boyut kazanmış ve kurumsallaşarak mezhebe dönüşmüştür. İlk kez bir mezhebin tenkidine yönelik edebiyatın tasnifi ve derinlemesine analizine odaklanılan bu çalışma ile Vehhâbî olgunun hangi tarihsel, toplumsal, zihinsel hatta…
Vehhâbîliğin Bid‘at Anlayışı ve Bid‘atlarla Mücadele Yöntemi
Bid‘at kavramı, İslam literatürüne asr-ı saâdet döneminden itibaren girmiştir. Aktüelliğini neredeyse hiç kaybetmeden günümüze kadar gelmiştir. İslam Tarihi boyunca İslam’ı tecdid ve ıslah çalışmalarının gözbebeği olan bid‘at kavramı, bu ıslah ve tecdid hareketi etrafında toplanan grupların kullandıkları en önemli materyaldir. Bid‘at kavramının etkin bir şekilde varlığını devam ettirmesinin bazı sebepleri ise İslam topraklarının büyümesiyle farklı…