Şiilik

Bağımsızlıktan Günümüze Bahreyn’de Şiîlik: Yapılar, Sorunlar ve Beklentiler

Bahreyn, bağımsızlığını kazandığı 1971 yılından günümüze kadar Körfez bölgesinin protesto ve sokak gösterileriyle anılan huzursuz bir ülkesi olarak kabul edilir. Birçok çalışma ülkedeki bu sosyal huzursuzluk halinin, ülkenin mezhepsel yapısından kaynaklandığını iddia eder. Bu bağlamda demografik yapısının çoğunluğu Şiî olan Bahreyn’in Sünnî bir aile tarafından yönetilmesinin ve uygulanan bazı ayrımcı politikaların sorunları derinleştirdiği üzerinde durulur….

Behind Enemy Lines: An Account of a Secret Conversion to Shiism in Sixteenth-Century Ottoman Aleppo

This study examines a work by Ḥusayn b. ʿAbd al-Ṣamad al-ʿĀmilī (918–984/1512–1576) in which he provides the supposed transcript of a private debate he held with a Ḥanafī jurist in Aleppo in 951/1544–45. In it, Ḥusayn claims to have converted his Sunni acquaintance to Shiite Islam through skilled argument and adduction of proof. It is…

Eugenio Griffini and Zaydi Studies in the Light of His Correspondence with Ignaz Goldziher, 1908 through 1920

Eugenio Griffini (1878-1925), the Italian Arabist, was the person who first realized the relevance and cultural significance of the Zaydi manuscript sources, who conveyed the largest Western collection of Zaydi manuscripts (the Caprotti collection) to the Ambrosiana Library in Milan in 1908, and who first immersed himself in this unique and virgin collection of manuscripts…

The Demon in Potentiality and the Devil in Actuality: Two Principles of Evil according to 4th/10th Century Ismailism

The Kitāb al-Kašf and the Kitāb al-Šaǧara, two 4th/10th century Ismaili works, share a dualistic vision of the world, marked by a continuous struggle between good and evil, light and darkness. Evil is identified with the exoteric religion deprived of its esoteric dimension. It is caused by a satanic pair, typified by Abū Bakr and ʿUmar b. al-Ḫaṭṭāb,…

Batı Afrika’da İmamiyye Şiası: Mali örneği

Şii İmamet nazariyesi, siyasetin dinle iç içe olduğu bir nazariyedir. Şia, teşekkül ettikten sonra kendi inanç ve düşünceleri doğrultusunda alternatif bir tarih inşa etmeyi de başarmıştır. Günümüzde söz konusu mezhebin en çok taraftar bulduğu ülke İran olup, İslam Devrimi’nden sonra kabul edilen yeni anayasada devletin resmi dini ve mezhebini belirten bir madde konulmuştur. Velayet-i Fakih…

Gelenek ve modernlik arasında Şiilik. Türkiye’de kültürel ve sosyal tezahürler üzerine etnografik bir araştırma

Sosyal bir gerçeklik olarak din, insanların yaşamlarına tesir eden kompleks bir olgudur. Tarihten günümüze kadarki süreçte din bir yandan çatışma sebebi olurken, diğer yandan aynı dine inananları bir arada tutan tutkal vazifesi görmüştür. İslam tarihinde Peygamber’in vefatından sonra Müslümanlar arasında birçok kırılma yaşanmıştır. Günümüze kadar tesirini devam ettiren bu ayrılıklar, dinin yekpare bir bütün olmadığı…

Öğrencilerinin Gözünden Prof. Dr. Hasan Onat “İlme Ve İnsanlığa Adanmış Bir Hayat”

Bu makale, “Öğrencilerinin gözüyle Prof. Dr. Hasan Onat kimdir?” sorusu üzerine kurgulanmıştır. Hasan Onat’ın doktora tez danışmanlığını yaptığı öğrencilerinin ifadeleriyle insani, eğitimci ve akademik yönü, mezhepler tarihi alanına katkısı ile yetiştirdiği öğrencilerine bıraktığı bilimsel miras ve geleneğin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden fenomonolojik yaklaşıma göre tasarlanmıştır. Çalışmadaki katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme tekniklerinden önceden belirlenen…

Kâsım er-Ressî ve Yahya b. Hüseyin’in Görüşleri Çerçevesinde Nas ve Tayin Düşüncesinin Erken Dönem Zeydîlik’teki Yansımaları

İmamet düşüncesi, Şiî geleneğin dayandığı ana unsurlardan biridir. Bu düşüncenin en önemli tezlerinden biri de imamın nas ve tayin ile belirlenmesidir. Bu düşünce, Şiî gelenek içerisinde en çok İmâmiyye Şîası tarafından ön plana çıkarılmıştır. Zeyd b. Ali’ye (ö. 122/740) nispet edilen Zeydiyye de Şiî fırkalar arasında yer almaktadır. Her ne kadar Şiî bünye içerisinde kendine…