Nusayrîlik İshakîlik Alevîlik
Bukitap çalışması risale, reddiye, kaside ve mektup türünden onlarca klasik Nusayrî eseri bir araya toplayan Silsiletü’t- Turasi’l-Alevî’nin bilhassa ikinci altı cildinde yer alan risaleler dikkate alınarak oluşturulmuştur. Nusayrî bâtınî öğreti ile ilgili temel hususları klasik Nusayrî kaynaklarını dikkate alarak irdelemiş olması sebebiyle özgündür ve önemli bir eksikliği giderici niteliktedir. Nusayrîlik ile aynı dönemde aynı coğrafyada ve süregelen…
Alevîlik Bektâşîlik Hakkında Tartışmalı Kavramlar
Araştırmada Alevîlik konusunda dikkat çeken tartışmalı kavramları ele almaya çalıştık. Yıllardır çeşitli makale ve çalışmalarda tartışmalı kavramların artış gösterdiği dikkatimizi çekmiştir. Özellikle heterodoksi, ortodoksi, senkretizm vb. başlıca kavramların Alevilik çalışmalarında temel tartışma ekseni olarak öne çıktığı görülmüştür. Ancak bu kavramların ne olduğu bilinmeden “Alevilik bir heterodoksidir, Alevilik bir senkretizmdir” şeklinde sloganlaşma eğilimiyle kurulan cümleler Aleviliği…
Alevî İnanç Kültüründe Hz. Nûh ve Nûh Tûfanı
Hz. Nûh ve Nûh tûfanı, tarihsel süreç içerisinde birçok kültür içinde yaşatılarak günümüze kadar gelen, önemli bir figürdür. Tûfan’ın yaşatıldığı kültürlerden biri de Alevîlik-Bektaşîlik’tir. Bu konuda yapılan araştırmalar dikkate alındığında günümüze kadar Hz. Nûh ve Nûh tûfanı metaforu kullanılmış olmasına rağmen özerinde detaylı bir araştırma yapılmaması bizleri bu çalışmayı yapmaya sevk etmiştir. Hz. Nûh ve…
Alevîlik-Bektaşîlik Tarihi, Dini, Sosyal ve Güncel Boyutlarıyla
Geleneksel Alevîlikten modern Alevîliğe geçiş sürecinin yaşandığı günümüzde konu ele alınırken bilimsel bir bakış tarzı ile tarafsız bir yaklaşımı öne çıkarmak suretiyle ideolojik ve politik tutumlardan uzak durmak bir zorunluluktur. Aksi halde ideolojik bakış açıları ve farklı saiklerle yapılan çalışmaların konunun iyi anlaşılıp çözümlenmesine değil, daha karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hal almasına sebebiyet vermesi…
Alevî geleneğe mensup ocak ve gruplarda okunan dua, Gülbank ve tercümanlar
Alevî gelenek gerek ülkemizde gerekse dünyada önemli bir araştırma alanı olmuştur. Yapılan araştırmalar genellikle tarihsel süreç veya isimlendirme özelinde olmakla birlikte kültürel kimlik ve fikir dünyası özelinde nadiren çalışma yapılmıştır. Buradan hareketle geleneğe mensup ocak ve grup üyelerinin gündelik hayatı ve ibadet hayatının merkezi olan cemlerde büyük öneme sahip olan dua, gülbank ve tercümanlar, araştırılması…
Türkiye’de Alevi-Bektaşi gruplar ve sembolizm
Bu araştırmada, Anadolu coğrafyasında Bektaşi, Çepni, Tahtacı, Kızılbaş, Türkmen, Abdal, Sıraç ve Rafızi gibi Alevilik için kullanılan bazı isimlerle beraber birtakım Alevi-Bektaşi gruplar hakkında bilgi verilmiştir. Anadolu’da varlık gösteren çeşitli Alevi-Bektaşi zümrelerinin ülkemizdeki birçok yerleşim biriminde yoğun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte Alevi-Bektaşi geleneğinde tespit ettiğimiz bazı sembollerin Alevilik-Bektaşilik açısından ne anlam ifade ettiği üzerinde…
İran-Türkiye İlişkileri Kapsamında Türkiye’de Sunni-Şii ve Alevi İlişkisi
Yazar: Neriman MORKOÇ Kitap Başlığı: İslam Dünyasında Sosyal ve Siyasal Hareketlilik Unsuru Olarak Mezhepler Editör: Mizrap POLAT Yayın Yeri: Ankara Yayıncı: Akademisyen Kitabevi Tarih: 2021 Sayfa: 17-34 ISBN: 9786258037630 URL: https://www.akademisyen.com/tr/urun/islam-dunyasinda-sosyal-ve-siyasal-hareketlilik-unsuru-olarak-mezhepler-9786258037630
Modernleşmeyle Dijital Dönüşüm Sürecinde Mobil Uygulamalarda Alevîlik
Yazar: Nebiye AYDIN Kitap Başlığı: İSLAM VE YORUM V Editör: Ramazan MEŞE – Abdulhan ÜNLÜSOY – Serkan DEMİR – Furkan TAYŞAN Cilt: 2 Cilt Sayısı: 3 Yayın Yeri: Malatya Yayıncı: İnönü Üniversitesi Yayınları Tarih: 2021 Sayfa: 307-322 ISBN: 978-605-7853-72-1 URL: https://admin.inonu.edu.tr/application/ModuleContent/5952/24-09-2021_110506532.pdf
20. Asırdan Günümüze Usûlî İmâmiyye-Nusayriyye İlişkisi
Usûliyye ile Nusayriyye, on iki imamcı İmâmiyye Şîası’nın iki ayrı koludur. Bu iki kol arasındaki ilişkinin 4./10. asrın sonlarından 14./20. asrın ikinci çeyreğine uzanan yaklaşık bin yıllık zaman diliminde neredeyse tamamen koptuğu gözlenmektedir. İlişkinin kopma noktasına varması, Nusayriyye’nin iç ve dış dinamiklere bağlı olarak dinî, kültürel ve siyasî alanlarda yaşadığı trajik gerilemeyle yakından alakalıdır. Nusayriyye,…
Özgün Bir Sünnî Literatür: Türkçe Maktel-i Hüseyinler
Öz Teolojik anlamda güçlü gelenekler, farklı alanlara belirgin tonlarını taşıyabilmektedir. Bu noktada Sünnîlik ve Şi‘îlik, İslâm Mezhepler tarihinin en güçlü geleneklerinin başında gelmektedir. Bu geleneklerin ayırt edici vasıfları, geleneği takip eden âlimlerin eserlerine ve edebî metinlerine sirayet etmiştir. Günümüz ilahiyat araştırmacıları, ihtisaslaşma gereği kelâm, tefsir, hadis, fıkıh ve mezhepler tarihi kaynakları üzerinden zihniyet ve gelenek…