Esmâ-i Hüsnâ

Tevkîfîlik-Kıyâsîlik Bağlamında Molla Ahmed el-Cezerî’nin Esmâ Nazariyesi

Bilgi felsefesi açısından bilginin değeri bilinenin değeriyle eşdeğer kabul edilmektedir. İslam inancında ise bilginin en yücesi, Allah hakkındaki bilgidir. Kelam ilmi Allah’ı konu edindiğinden şeref kartelasının en üstün mertebesine layık görülmüştür. Kelamda Allah’ın kim ve nasıl olduğuna dair birbirinden farklı istidlal yöntemleri geliştirilmiştir. Kur’ân ise Allah’ı daha çok Esmâ-i Hüsnâ’sıyla tanıtmıştır. Esmâ-i Hüsnâ, Allah’ı tanımada…

Esmâ-i Hüsnâya Dayanan Kelâm Anlayışı: Ebû İshâk es-Saffâr Örneği

Bu kitapta, Ebû İshâk es-Saffâr’ın (öl. 534/1139) kelâmî görüşleri, Telḫîṣü’l-edille li-ḳavâʿidi’t-tevḥîd adlı eserinde Allah’ın isimlerinin anlamlarını açıklarken yaptığı yorumlar çerçevesinde ele alınmaktadır. Ebû İshâk es-Saffâr, 6./12. yüzyıl Hanefî-Mâtürîdî âlimlerinden biridir. Kelâma dair Telḫîṣü’l-edille eserinde esmâ-i hüsnâ konusuna ayrıntılı olarak yer vermektedir. İki cilt hâlinde yayımlanan bu eserin yaklaşık üçte birlik bir kısmını esmâ-i hüsnâ konusu oluşturmaktadır. Bu kısım incelendiğinde,…

Allah’ın eş-Şâfi İsmi Bağlamında Hastalık ve Şifâ

Tüm maddî özelliklerden münezzeh olan Allah’a iman, O’nun isim ve sıfatlarını tasdîk etmekle doğrudan ilişkilidir. O’nun sıfatlarının isimlerinden müştak olması/türemesi, imanın Allah’ın isimlerine doğru yaklaşımla yakın ilgisini ortaya koymaktadır. Ancak, zât-ı ilahî’nin biricik ve aşkın/muteâl olduğunu vurgulayan naslar, ilahî isimlere dair söylenmiş ve söyleneceklerin mutlak manada tamlıkla nitelenemeyeceğini göstermektedir. Makbûl bir imanla rızâ-i ilâhiye ulaşmanın…