Hakîm es-Semerkandî’nin Es-Sevâdü’l-A’zam adlı eserinde İslam mezheplerine bakışı
Tez, “giriş, üç bölüm ve sonuçtan”tan oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin hazırlanırken Tâkip edilen metot ve yararlanılan kaynaklar konusunda bilgi verilmiştir. Birinci bölüm üç ana kısma ayrılmıştır. Birinci kısımda Sâmânoğulları Devleti hakkında bilgi verilmiştir. İkinci kısımda Semerkant Şehri ve Önemi üzerinde durulmuştur. Üçüncü kısımda ise Hakîm es-Semerkandî’nin hayatı ve ilmi kişiliğine dair genel bir bilgi verilmiştir….
Hanefîliğin oluşum süreci ve itikadî mezheplerle ilişkisi
Bu çalışma, Hanefî mezhebinin teşekkül sürecini, itikadî-siyasi görüşlerini ve diğer mezheplerle olan ilişkilerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Mezhep âlimlerinin görüşleri, şahıs-fikir ve fikir-hadise ilişkisi yöntemiyle incelendi. Savunmacı bir yaklaşım yerine mezhebin önde gelen isimleri üzerinde derinleşme esas alındı. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, mezhebin öncü isimlerden Ebû Hanîfe, Ebû Yûsuf ve Şeybânî’nin itikadî ve siyasi…
Mâtürîdî Bir Âlim Olarak Gaznevî ve Faaliyeti
Ebû Hanîfe’nin itikadî fikirleri Hanefîliğin temsil edildiği her muhitte aynı düzeyde ve canlılıkta temsil edilmemiştir. Irak, her ne kadar temelde Ebû Hanîfe’nin fıkhî görüşlerinin şekillenip sistemleştirildiği bölge olsa da onun itikadî görüşleri büyük ölçüde Mâverâünnehir bölgesinde geliştirilmiştir. Bununla birlikte Ebû Hanîfe’nin farklı bölgelerdeki takipçileri ona yaslanarak Hanefîliğin kendine has ayırıcı görüşlerine benimseyip savunmuşlardır. Ancak bir…
Ebû Hanîfe Mürcie İlişkisi Tasavvurunun Tarihsel Seyri
Hicri 2. asırdan itibaren iki yüzyıl, İslam düşüncesinin en hızlı gelişim gösterdiği bir dönemi içermektedir. Bu periyotta İslam düşüncesine katkıları olan birçok alim öne çıkmıştır. Bunlar arasında Ehl-i Rey’in lideri olarak kabul edilen Ebû Hanîfe’nin özel bir yeri bulunmaktadır. Onun bu konumu, sadece fıkhı sistemleştirmesi ve bunu rey merkezli olarak yapmasıyla ilgili değildir. Erken dönem…