Sosyal medya

Orta Asya Örneğinde Radikal Dini Örgütlerin Medya Faaliyetleri, Etkileri ve Sonuçları

Ateist rejimin hâkim olduğu Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, Orta Asya ülkelerinde aniden çeşitli din, mezhep ve radikal dini gruplar faaliyet göstermeye başladı. Savunduğu fikirler ve benimsediği itikadi inançlar bakımından bölgede hâkim olan geleneksel Matürîdî düşünceye zıt olan Ekramiyye, Tâliban, Vehhabîlîk, İsmâilîlik, Hizbut-Tahrir, el-Kâide, Cundul-İslâm, FANO, DEAŞ gibi akımlar ilk aşamada broşürler, kitaplar, birebir anlatımlı dersler…

Ahzâb Sûresi’nin 56. Ayeti Bağlamında Sosyal Medyada Allah ve Peygamber Tasavvuru

İslam inanç sisteminin üç ana esasından biri olan nübüvvet kurumu, Allah’ın mesajının insanlık âlemine iletilmesini sağlamaktadır. Peygamberler, yaşadıkları toplum arasından seçilerek insanları tek tanrı inancına davet etmiş, onlara dünyada ve ahirette mutluluğa ulaştıracak hakikatleri bildirmişlerdir. İlk olarak Hz. Âdem’le başlayan nübüvvet kurumu Hz. Muhammed ile de nihayete ermiştir. Son peygamber olan Hz. Muhammed de diğer…

Sosyal Medyada Hayvan Hakları – İnsan Hakları Tartışması ve Din: Anti-natalist Veganlar Örneği

Hayvan hakları ve hayvanın ahlaki değerine ilişkin tartışmalar günümüzde öne çıkan etik meselelerdir. Hayvan hakları kuramlarının bir bölümü bilinç ve hissetme kapasitesine sahip tüm hayvanların öznel varoluşa sahip olmak bakımından adaletin öznesi ve dokunulmaz hak hamili olduğu önermesiyle başlamaktadır. Aynı gerekçeyle pek çok hayvan hakları savunucusu hayvanları, ahlaki değere sahip varlıklar olarak görmektedir. Onlar “çıkarların…