Suriye

Mezhepsel Ayrışmaların İslâmî Gelenekler Üzerindeki Etkisi -Suriye/Sımayd Köyü Dürzîlerindeki Mezar Evleri Geleneği Örneği

Gelenek “Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, ananeler” olarak tanımlanır. Dini gelenek ise toplumsal geleneklerin kendisini dinle ilişkilendirip dini bir ton kazanmasıdır. Bu yönüyle inançlar geleneklerin oluşmasında önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. İslam mezar geleneği, Resûlullah, sahabe…

Mezhepten Siyasileşmeye Nusayrilik (Nusayrilik Mezhebi’nin Ortaya Çıkışından, 1971’e Kadar Siyasî Kimliğe Dönüşmesi)

Ebû Şuayb Muhammed b. Nusayr en-Nemîrî tarafından kurulduğu kabul edilen Nusayrilik IX. yüzyılda bugünkü Irak topraklarında ortaya çıkmıştır. Nusayrilik Şiî fırkalarından olup batınîlik ve gizlilik esaslı yaşantıyı tercih eden bir mezheptir. Muhammed b. Nusayr ‘a göre , kendisi Ali el-Hâdî tarafından peygamber olarak gönderilmiştir. Mezhebin temel kaynağı olarak el-Hasibi (957)’nin yazmış olduğu “Kitâbü’l-Mecmû” isimli eser…