Hasan Onat’ın Günümüz Dini Grupları Üzerine Düşünceleri
Hasan Onat İslam mezhepleri tarihi ve çağdaş İslam akımları alanında dersler vermiş, kitaplar, makaleler yazmış, tebliğler sunmuş, televizyon, radyo ve gazetelerde yayınlar yapmıştır. O Türkiye’deki mevcut dinî anlayışın tarihini Osmanlı’nın son dönemi ile ilişkilendirerek ele almaktadır. Hasan Onat’a göre Cumhuriyet’in ilk döneminde aydınlar dinden uzak durmuştur. Din alanında boşluk, tarikatlar ve cemaatler tarafından doldurulmuştur. Gelenek…
Dini-Politik Bir Hareket Olarak Teşekkül Sürecinden Günümüze Vehhabilik
Bu makalenin konusu, 18. yüzyılın ortalarında, o zamanlar Osmanlı Devleti yönetiminde olan Arabistan’ın Necd bölgesinde, Muhammed bin Abdülvehhâb’ın (öl. 1792) önderliğinde ortaya çıkan ve günümüzde Suûd Devleti’nin resmi mezhebi olan Vehhâbîlik hareketidir. Genel olarak Hanbelî ekolüne dayanan bu hareketin oluşumunda İbn Teymiyye (öl. 728/1328) ve İbn Kayyım el-Cevziyye (öl. 751/1350) gibi âlimlerin, selefin saf inancına…
İngiltere’de Selefilik Hareketine Sufi Gelenekçi Akımların Karşı Duruşu
İngiltere’deki azınlık topluluklar arasında en fazla nüfusa sahip olan Müslüman toplumun kendi içinde mezhebi unsurların etkin olduğu bir gerçekliktir. Son çeyrek yüzyılda özellikle küresel çapta adından sıklıkla bahsettiren Selefilik hareketinin İngiltere’de yaşayan Müslümanlar üzerine etki ettiği bilinmektedir. Temel hedefleri arasında inanç ve ibadetler açısından standart bir Müslüman yapısı oluşturmak isteyen Selefilik hareketi, özellikle İngiltere’de dünyaya…
İbn Teymiye Selefiliğinin Karakteristik Özelliklleri
Yazar: Hüseyin AYDIN Kitap Başlığı: İslam Dünyasında Sosyal ve Siyasal Hareketlilik Unsuru Olarak Mezhepler Editör: Mizrap POLAT Yayın Yeri: Ankara Yayıncı: Akademisyen Kitabevi Tarih: 2021 Sayfa: 75-132 ISBN: 9786258037630 URL: https://www.akademisyen.com/tr/urun/islam-dunyasinda-sosyal-ve-siyasal-hareketlilik-unsuru-olarak-mezhepler-9786258037630
Kosova’da İslami Söylemin Dönüşümü: Osmanlı Okulundan Selefi Okuluna Geçiş Süreci
İnsan hayatında bir dini anlamak ve onu yorumlamak önem arz etmektedir, çünkü bu epistemolojik alanından çok bireyin ontolojik haline dokunur. İnsanların önemli bir kısmı fizik ve metafizik fenomenler ile ilgili inançlarını din âlimleri veya din görevlilerinin söylemlerinden ortaya çıkan teolojik anlamlara dayandırmaktadır. Osmanlı Devleti’nin Balkanları fethetmesi ile birlikte, bu topraklarda Fahreddin Razi’nin yorumuyla Hanefi-Mâtüridi kelâm…