Teoloji

Mehmed Âkif’in Düşüncesinde Bazı Teolojik Konular

Osmanlı’nın son dönemleriye genç Türkiye’nin kuruluş yıllarında yaşayan Mehmed Akif çağdaş bir Türk-İslam düşünürüdür. Akif inançları doğrultusunda ve ilmi gerçeklere dayanarak kendisi, çevresi, milleti ve İslam alemiyle ilgili bir çok probleme sistemli bir şekilde çözümler getirmeye çabalamıştır. Klasik manada medrese eğitimi almamıştır ancak kendisini gayet iyi şekilde yetiştirebilmiştir. Nitekim Kur’ân’ın meâli yazımı sürecinde kendisine teklifin…

Günümüz Selefî Hâricî akımın şiddet teolojisi

Bu çalışmada, son yıllarda Ortadoğu merkezli uyguladıkları şiddet eylemleriyle dünya gündemine oturan günümüzdeki Selefî Hâricî akımın tarihî seyrini, düşünce dünyasını ve şiddet anlayışlarını dayandırdıkları dinî referanslarını tahlil ettik. Çalışmamızın birinci bölümünde, İslam’ın şiddete bakışını ve İslam’da ilk şiddet hareketi olan Hâricîleri inceledik. İnceleme sonucu, İslam’da merhamet, müsamaha ve barışın asıl olduğu, şiddetin savaş gibi zarurî…

Ehl-i kitap din kültürü ve kelam arasındaki ilişki 

Bir milletin kültürel özellikleri ve değerleri uzun zaman dilimlerinde oluşur ve şekillenmesinde birçok koşul etkili olur. Çünkü düşünce tarihinde, önceki bilgi ve felsefelerle herhangi bir etkileşimde bulunmadan geliştirilen bağımsız bir felsefe yok denecek kadar azdır. Kendi içinde oluşan düşünce sistemleri ise ilişki ve etkileşim faktörleriyle uzun süre bu felsefeler arasında bulunmuştur. Bu durum, farklı kültürlerin…

İslam Kelamında Delil ve Delillendirmede Yeni Arayışlar

Tarihsel yaşam pratiklerinin sunduğu imkânlardan bağımsız ele alınamayacak bir gelişim çizgisinin takibi ile İslam teolojisi belirli bir kıvam ve görünüme kavuşmuştur. İslam teolojisini temsil eden Kelam, inşa sürecinin kendisine sunduğu imkânların ve handikapların tümünü değilse bile önemli bir bölümünü üzerinde taşır. En temelde Kelam, bir İslam inananının neye nasıl inanması gerektiğini ortaya koymak sorumluluğundadır. Buna…