teşbih

Fahreddîn er-Râzî’nin tenzih anlayışı ve haberî sıfatlara yaklaşımı

“Din dili” ya da başka bir deyişle “teolojik dil”, Kelam ve Felsefe’nin en önemli meseleleri arasında yer almaktadır. Bu problemin bir yönü, Tanrı’nın hakikatinin/zatının insan tarafından bilinemez olduğu ile ilgilidir. Bu konunun diğer boyutu ise insanın -Tanrı’yı bilme arzusunun neticesi olarak- O’nun hakkında konuşmasının mümkün olup olmadığı ile ilgilidir. “Fahreddin er-Râzî’nin tenzih anlayışı” isimli konuyu…

Kelamcıların Allah Hakkındaki Müteşabihleri Tevil Yöntemi

Yazar: Recep Ardoğan Sempozyum Başlığı: Uluslararası Mahiyet ve Hakikat Bağlamında Vahiy Olgusu Sempozyumuz Yer: Konya Yayıncı: Konya Büyükşehir Belediyesi Tarih: 17-18 Mart 2022 Sayfa: 56 ISBN: 978-605-389-484-1 URL: https://drive.google.com/drive/folders/1ivuaTKLjzzSYF2VWPPMmFw_CHatlTdgp

Teşbihsiz Tenzih Mümkün Müdür?: Salt Tenzihî Dilin İmkânı ve Tenkidi

Allah hakkında kullandığımız terimler zorunlu olarak gücümüzün ve ifadelerimizin sınırlılığıyla ilişkilidir. Bunun en önemli sebebi sözcüklerimizin dünyaya ve tecrübelerimize ait olmasıyla ilgilidir. Dolayısıyla O’nun hakkında yaptığımız nitelemeler gerçekte O’nun isimleri değil, anlayışımızı yükseltmeyi kamçılayan sözcüklerdir denilebilir. Beşerî düzlemde dahi objesini tam olarak temsil edemeyen sözcükler Aşkın olana transfer edildiğinde/tatbik edildiğinde bu “eksiklik/kusur” tebellür etmektedir. Din…