Yeni ilm-i kelam

Babanzâde Ahmed Naîm’ı̇n Kelâm Anlayışının Epı̇stemolojı̇k Temellerı̇

Babanzâde Ahmed Naîm, yaşadığı dönemde İslam inanç ve değerlerini savunmak adına hem temel itikadi konulara dair yazılar kaleme almış hem de dönemin aktüel konuları arasında yer alan kadınların toplumsal kimliği ve tesettürü; birden çok kadınla evlilik, ahlakın imkân ve boyutları, kavmiyetçilik vb. dini-toplumsal meselelerde görüşlerini ortaya koymuştur. Esasen bütün bunları dönemin diğeraydınlarının birçoğunda da görmek…

Çağdaş İslâm Düşüncesinde Kelâmî Perspektifte Değişim

Bu makalede çağdaş İslam düşüncesinde kelâmi değişim ele alınacaktır. Klasik kelâm ilminin bilinen tartışma konularının önemini yitirdiği son iki asırda, Müslümanların Batı’ya karşı geri kalmışlığına çare bulmak amacıyla sürekli bir çabaya şahit olmaktayız. Bu çabanın pratik sonuçları bir yana kelâmi perspektifte yenilikler getirdiği şüphesizdir. Makalede söz konusu yenilikler gaye ve muhteva bakımından mercek altına alınacaktır….

Doğuya Akan Nehir: Osmanlı Dinî Modernleşmesinin Rumelili Kökenlerine Dair

İslam dünyasının en büyük devleti ve hilafet merkezi olarak Osmanlı Devleti başlangıcından itibaren Avrupa ile etkileşim içinde olmuştur. Bu etkileşimlerin en mühimi, modernleşme devri olarak adlandırılan uzun ve netameli süreçte gerçekleşmiştir. Batıyla geliştirilen bu ilişkiler yanında Osmanlı modernleşmesi aynı zamanda birçok tecrübenin de hâsılasıdır. Eski devirlerden beri bütünbir şarkın hem aktığı hem baktığı yer olarak…